Gillar du kaffesmak på bakverk? Det gör jag, men ofta får de endast en mild smak av kaffe. I dessa använde jag kaffebönor som jag malde själv och så kaffe-extrakt. De har bra smak av kaffe och tillsammans med den mörka chokladen blir det en god smakupplevelse. 

Do you like coffee taste on pastries? I do, but often they only get a mild taste of coffee. In these I used coffee beans that I ground myself and then coffee extract. They have a good taste of coffee and together with the dark chocolate you will get a good taste experience.

Espresso Chocolate Cookies

7 pcs


55 g butter, soft

1 dl light brown sugar

1 small egg

1.5 tsp coffee extract

1.5 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

1/8 tsp salt

2 tsp espresso powder or instant espresso

1 dl dark chocolate, chopped

flaky salt


Preheat oven to 175°C. Beat butter and sugars until light and fluffy. Add the egg and coffee extract and stir until combined, Add the flour, baking powder, baking soda, salt, and espresso powder. Stir in chocolate chips. Roll the dough into balls or use a cookie scoop. Put the cookies on a baking sheet lined with parchment paper. Bake for 10-12 minutes, until the edges are set but the centers of the cookies are still under baked. Sprinkle with flaky sea salt. The cookies will firm up as they cool.



Chokladkakor med Espresso

7 st


55 g smör, mjukt

1 dl ljust frainsocker

1 litet ägg

1,5 tsk kaffextrakt

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

1/8 tsk salt

2 tsk espressopulver

1 dl mörk choklad, hackad

flingsalt


Värm ugnen till 175 ° C. Blanda smör och socker tills det är fluffigt. Tillsätt ägget och kaffextraktet och rör om tills det är blandat. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och espressopulver. Rör ner chokladen. Rulla degen till bollar eller använd en glasskopa. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 10-12 minuter, tills kanterna är fasta men kakornas mitt fortfarande är underbakade. Strö över flingsalt. Kakorna stelnar när de svalnar.