En kaka med smak av kanel och kardemumma och kakan har ett lager av cheesecake. Mycket god och krämig. Ha en fin dag!

A cake with a taste of cinnamon and cardamom and the cake has a layer of cheesecake. Very good and creamy. Have a nice day!


Cinnamon Bun Cream Cheese Cake


Cheesecake Layer:

130 g cream cheese

1/4 dl granulated sugar

0.5 egg

1/4 tsp vanilla extract


Cake Batter:

80 g butter, softened

1.5 dl coconut sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla extract

2.5 dl wheat flour

1/4 tsp baking soda

1/4 tsp baking powder

1 tsp ground cinnamon

1/4 tsp cardamom

one pinch of salt


Preheat oven to 175 degrees C. Line a 20 x 15 cm pan with parchment paper. Prepare the cheesecake mixture by stirring together cream cheese, sugar, egg and vanilla until smooth. Set aside.


Batter: In a bowl stir butter and sugar until fluffy. Add in the egg and vanilla. Then add the flour, baking soda, baking powder, cinnamon, cardamom and salt. Spread 2/3 of the dough into the prepared pan. Pour cheesecake mixture over the top. Add remaining batter to the cheesecake layer by breaking it up into small pieces and placing on the cheesecake layer. Sprinkle on some sugar. Bake for 35-40 minutes or until center is just slightly jiggly and edges are set. Let cool completely. Store in the fridge.



Kanelbulle Färskostkaka


Cheesecake Layer:

130 g färskost

1/4 dl strösocker

0,5 ägg

1/4 tsk vaniljextrakt


Kaksmet:

80 g smör, mjukt

1,5 dl kokossocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

2,5 dl vetemjöl

1/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk bakpulver

1 tsk mald kanel

1/4 tsk kardemumma

en nypa salt


Värm ugnen till 175 grader C. Klä en 20 x 15 cm bakform med bakplåtspapper. Blanda ihop färskost, socker, ägg och vanilj tills det är jämnt. Ställ åt sidan.


Smet: Rör smör och socker i en skål till det är fluffigt. Tillsätt ägg och vanilj. Tillsätt sedan mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kardemumma och salt. Bred ut 2/3 av degen i den förberedda formen. Häll cheesecake-blandningen över. Lägg ut klickar av återstående smet på cheesecake lagret. Strö över lite socker. Grädda i 35-40 minuter eller tills mitten bara är lite dallrig och kanterna är fasta. Låt svalna helt. Förvara i kylen.