Den här sylten är så otroligt god med smak av kanel, kardemumma och ingefära. Mums!! Jag har ätit den på yoghurt, gröt, med scones och glass. Brukar du göra egen sylt?

This jam is so incredibly good with flavors of cinnamon, cardamom and ginger. Yum!! I have eaten it on yogurt, porridge, with scones and ice cream. Do you usually make your own jam?


Plum Jam


250 g plums, without stone

0.5 dl light brown sugar (or more if you like a sweeter jam)

1 tbsp lemon juice

0.5 tsp cinnamon

1/4 tsp ground cardamom

1/4 tsp ground ginger


Halve the plums and remove the stones. Dice the plums. Put the plum pieces, sugar, lemon juice and spices in a saucepan. Bring the jam to a simmer, reduce the heat a little and simmer for approximately 10 minutes. Mash some of the plums as they soften (I want to have some chunks too). Remove the pan from the heat and pour the jam into a clean (sterile) jar and put a lid on while still hot. Leave to cool. Store in the fridge. 



Plommonsylt


250 g plommon, utan kärna

0,5 dl ljust farinsocker (eller mer om du vill ha en sötare sylt)

1 msk citronsaft

0,5 tsk kanel

1/4 tsk mald kardemumma

1/4 tsk mald ingefära


Halvera plommonen och ta bort stenarna. Tärna plommonen. Lägg plommonbitarna, sockret, citronsaften och kryddorna i en kastrull. Låt marmeladen sjuda, sänk värmen lite och låt sjuda i cirka 10 minuter. Mosa några av plommonen när de mjuknar (jag vill ha bitar också). Ta bort kastrullen från värmen och häll sylten i en ren (steril) burk och lägg på ett lock medan den fortfarande är varm. Låt svalna. Förvara i kylen.