Jag hade macadamianötter hemma sedan jag bakade dessa cookies och även om de är goda att äta rakt ur påsen, så passar de så bra i bakverk. Så nu blev det blondies med smak av nötter och rom. Passar verkligen så bra med romsmak.

I had macadamia nuts at home since I baked these cookies and even though they are good to eat straight out of the bag, they go so well in pastries. So I decided to bake blondies with a taste of nuts and rum. The rum flavour is really good in these.  


Macadamia Rum Blondies


90 g butter, browned and cooled

1 dl macadamia nuts

13/4 dl coconut sugar

1 large egg

1 tsp rum extract

0.5 tsp vanilla extract

1 3/4 dl flour, plus

0.5 tsp baking soda

one pinch of salt

1 dl white chocolate, chopped


Preheat oven to 175 C degrees. In a small pan over medium heat, melt the butter. Cook the butter until it begins to turn an amber color and have a nutty aroma. Remove the browned butter and set aside to cool.

Put the macadamia nuts on a parchment paper lined baking sheet and bake at 175 C degrees for 8 minutes. Chop the nuts coarsely. 


Add sugar to the brown butter and stir. Then add the egg and stir well. Add flour, baking soda, salt, rum and vanilla. Lastly stir in the nuts and chocolate. Pour the batter into a baking tin, 20cm x 20cm, lined with parchment paper. Bake for 15-20 minutes.



Macadamia Rom Blondies


90 g smör, brynt och svalnat

1 dl macadamianötter

13/4 dl kokossocker 

1 stort ägg

1 tsk romextrakt

0,5 tsk vaniljextrakt

1 3/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

en nypa salt

1 dl vit choklad, hackad


Värm ugnen till 175 C grader. Smält smöret i en liten kastrull över medelvärme. Koka smöret tills det börjar få en gul färg och får en nötaktig doft. Ta bort det brynta smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Lägg macadamianötterna på ett bakplåtspappersklädd bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 8 minuter. Hacka nötterna grovt.


Tillsätt socker i det bruna smöret och rör om. Tillsätt sedan ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, rom och vanilj. Rör till sist ner nötter och choklad. Häll smeten i en bakform, 20 cm x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter.