Macadamia Coffee Cake
Crumble:
20 g butter, soft
40 g plain flour
25 g caster sugar
0.5 tbsp macadamia nuts, chopped
For the Cake:
75 g butter, soft
100 g caster sugar
1 egg
0.5 tsp vanilla extract
105 g plain flour
25 g macadamia nuts, mixed to a flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp cinnamon
2 tbsp espresso, cooled
Preheat the oven to 175 C and grease and flour a small loaf pan. Make the crumble by mixing the butter, flour, sugar and macadamia nuts, in a bowl.
Cake: Stir butter and sugar together. Add the egg and vanilla, stir well. Stir in the flour, macadamia flour, baking powder, cinnamon and espresso. Pour the batter into the loaf pan, and sprinkle the crumble on top. Bake the cake for about 35-40 minutes or until a skewer inserted into the center comes out clean. Let the cake cool for a few minutes before removing from the pan. Let cool completely.
Macadamia Kaffekaka
Smuldeg:
20 g smör, mjukt
40 g vetemjöl
25 g strösocker
1 msk macadamianötter, hackade
Kaksmet:
75 g smör, mjukt
100 g strösocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
105 g vetemjöl
25 g macadamianötter, blandat till ett mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
2 msk espresso, svalnat
Värm ugnen till 175 C och smörj och mjöl en liten brödform. Gör smuldegen genom att blanda smör, mjöl, socker och macadamianötter i en skål.
För kaksmeten: Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vanilj, rör om väl. Bland i mjöl, macadamiamjöl, bakpuler, kanel och espresso. Häll smeten i brödformen och strö smulet ovanpå. Grädda kakan i cirka 35-40 minuter eller tills en sticka som sätts in i mitten kommer ut ren. Låt kakan svalna några minuter innan du tar ut den ur formen. Låt svalna helt.
0 Comments