En saftig och god kaffekaka med macadamianötter, både i kakan och i smulet. Jag malde mina nötter som är i kakan, men man kan bra lämna lite bitar av nötter för lite tuggmotstånd. Verkligen så god! 

A moist and tasty coffee cake with macadamia nuts, both in the cake and in the crumbs. I ground my nuts that are in the cake, but you can leave some pieces of nuts for a little chewing resistance. So good!


Macadamia Coffee Cake


Crumble:

20 g butter, soft

40 g plain flour

25 g caster sugar

0.5 tbsp macadamia nuts, chopped


For the Cake:

75 g butter, soft

100 g caster sugar

1 egg

0.5 tsp vanilla extract

105 g plain flour

25 g macadamia nuts, mixed to a flour

1 tsp baking powder

0.5 tsp cinnamon

2 tbsp espresso, cooled


Preheat the oven to 175 C and grease and flour a small loaf pan. Make the crumble by mixing the butter, flour, sugar and macadamia nuts, in a bowl.

Cake: Stir butter and sugar together. Add the egg and vanilla, stir well. Stir in the flour, macadamia flour, baking powder, cinnamon and espresso. Pour the batter into the loaf pan, and sprinkle the crumble on top. Bake the cake for about 35-40 minutes or until a skewer inserted into the center comes out clean. Let the cake cool for a few minutes before removing from the pan. Let cool completely.



Macadamia Kaffekaka


Smuldeg:

20 g smör, mjukt

40 g vetemjöl

25 g strösocker

1 msk macadamianötter, hackade


Kaksmet:

75 g smör, mjukt

100 g strösocker

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

105 g vetemjöl

25 g macadamianötter, blandat till ett mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk kanel

2 msk espresso, svalnat


Värm ugnen till 175 C och smörj och mjöl en liten brödform. Gör smuldegen genom att blanda smör, mjöl, socker och macadamianötter i en skål.

För kaksmeten: Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vanilj, rör om väl. Bland i mjöl, macadamiamjöl, bakpuler, kanel och espresso. Häll smeten i brödformen och strö smulet ovanpå. Grädda kakan i cirka 35-40 minuter eller tills en sticka som sätts in i mitten kommer ut ren. Låt kakan svalna några minuter innan du tar ut den ur formen. Låt svalna helt.