Flapjack är en bakad bar, tillagad i en platt ugnsform och skuren i rutor eller rektanglar, gjorda av havregryn, smör, socker och vanligtvis sirap. Dessa kan även kallas müslibar eller havrebar. Mina är gjorda med biscoff vilket ger dem en kanelsmak. Enkelt, gott och passar bra med en kopp kaffe eller som mellanmål. 

Flapjack is a baked bar, cooked in a flat oven dish and cut into squares or rectangles, made from oatmeal, butter, sugar and usually syrup. These can also be called muesli bars or oat bars. Mine are made with biscoff which gives them a cinnamon flavor. Simple, tasty and goes well with a cup of coffee or as a snack.


Biscoff Flapjacks


60 g butter

0.5 dl coconut sugar

2 tbsp Biscoff spread

1 tbsp golden syrup

80 g rolled oats


Preheat the oven to 175 C and line a small baking tin with parchment paper. Put he butter, sugar, biscoff spread and syrup into a saucepan. Cook until the butter and sugar has melted. Take off the heat, add the oats and mix well. Spoon the mixture into the prepared tin. Press the mixture down with the back of a spoon. Bake for around 20-25 minutes until the edges are golden. Allow to cool in the tin for 5-10 minutes. Use a sharp knife to cut 6 bars and then let them cool completely. Store in an airtight container for up to 4-5 days.



Biscoff Flapjacks


60 g smör

0,5 dl kokossocker

2 msk Biscoffsmör

1 msk sirap

80 g havregryn


Värm ugnen till 175 C och klä en liten bakform med bakplåtspapper. Lägg smör, socker, biscoffsmör och sirap i en kastrull. Värm tills smöret och sockret har smält. Ta av värmen, tillsätt havregryn och blanda väl. Skeda blandningen i den bakformen. Tryck ner blandningen med baksidan av en sked. Grädda i cirka 20-25 minuter tills kanterna är gyllene. Låt svalna i formen i 5-10 minuter. Använd en vass kniv för att skära 6 bars och låt dem sedan svalna helt. Förvara i en lufttät behållare i upp till 4-5 dagar.