När jag var barn lagade mamma ofta vispgröt till oss som mellanmål. Och det är ju så gott. För en tid sedan gjorde jag vispgröt på maltmjöl, men nu har jag hittat mannagryn så då fick det bli den "vanliga". Jag äter den varm toppad med kokossocker och mjölk. Om jag minns rätt så åt jag som barn den utan mjölk, men idag föredrar jag med mjölk. 

When I was a child, my mother often cooked whipped semolina porridge for us as a snack. And it's so good. Some time ago I made whipped porridge on malt flour, but now I have found semolina so it had to make the "regular" one. I eat it warm topped with coconut sugar and milk. If I remember correctly, as a child I ate it without milk, but today I prefer it with milk.


Vispgröt


4 dl lingon

8 dl vatten

0,5-1 dl socker

1 1/4 dl mannagryn

en nypa salt


Koka bär och vatten ca 10 minuter. Om du vill ha en slät gröt, sila bären. Häll saften tillbaka i kastrullen och tillsätt socker och en nypa salt och koka upp. Vispa mannagrynen i saften och låt sjuda under omrörning ca 10 minuter. Låt svalna en aning och vispa sedan gröten med elvisp fluffigt. Ät gröten varm eller kall med mjölk och socker.



Whipped Lingonberry Porridge


4 dl lingonberries

8 dl water

0.5-1 dl sugar

1 1/4 dl semolina

a pinch of salt


Boil berries and water for about 10 minutes. If you want a smooth porridge, strain the berries. Pour the juice back into the saucepan and add sugar and a pinch of salt and bring to the boil. Whisk the semolina in the juice and let simmer while stirring for about 10 minutes. Allow to cool slightly and then whisk the porridge fluffy with an electric whisk. Eat the porridge warm or cold with milk and sugar.