När jag växte upp bakade vi hemma ofta gräddfilstårta. Gräddfilstårta är en paj med en fyllning av blåbär och gräddfil. En mycket god paj som väcker fina minnen. På finska heter denna paj mummon mustikkapiirakka (mormors blåbärspaj). Jag vet inte varför vi kallar den gräddfilstårta, men hur som helst är den otroligt god. 

When I grew up we often baked a cake named sour cream cake. The sour cream cake is a pie with a filling of blueberries and sour cream. A very yummy pie that gives me loving childhood memories. In Finnish, this pie is called Mummon Mustikapiirakka (grandma's blueberry pie). I do not know why we call it sour cream cake, but anyway it's incredibly good.


Blåbärsrutor med Kardemumma och Gräddfil

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver

fyllning:
4 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)
2 dl gräddfil
1 ägg
3/4 dl socker

Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna, blanda. Tryck ut blandningen i en bakform (20 x 20 cm). Häll på blåbären (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda gräddfil, ägg och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 C grader i ca 30 minuter.



Blueberry Squares with Cardamom and Sour Cream

100 g butter
1 dl sugar
1 egg
2 dl wheat flour
1 dl oats
1 tsp cardamom
1 tsp baking powder

fillling:
4 dl blueberries
(2 tsp potato flour)
2 dl sour cream
1 egg
3/4 dl sugar

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients, stir. Press the mixture into a baking dish (20 x 20 cm). Top with blueberries (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Stir together sour cream, egg and sugar. Pour the mixture over the blueberries. Bake at 200 C degrees for about 30 minutes.