På torget ser man mer och mer färska bär, vilket gör mig glad. För vem vill inte äta, hallon, blåbär och jordgubbar varje dag :) I dagens recept har jag använt både hallon och blåbär i en jättegod och krämig smulpaj. Denna passar perfekt i sommar då du skall bjuda på fika. 

In the market you see more and more fresh berries, which makes me happy. For who does not want to eat, raspberries, blueberries and strawberries every day :) In today's recipe, I have used both raspberries and blueberries in a delicious and creamy crumb pie. This is a perfect pie to serve this summer.



Krämiga Bär Smulrutor

120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2,5 dl hallon och blåbär
200 g färskost
1 ägg
1 dl strösocker
1 msk citronsaft
2 tsk citronskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och farinsocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl och bakpulver, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten. Täck botten med hallon och blåbär.

Blanda färskost, ägg, socker, citronsaft och citronskal. Häll fyllningen på bären och toppa med resterande smuldeg. Grädda i 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvara i kylskåpet.



Creamy Berry Squares

120 g butter, soft
1,5 dl brown sugar
2,5 dl oats
2 dl flour
1 tsp baking powder

2.5 dl raspberry and blueberries
200 g cream cheese
1 egg
1 dl sugar
1 tbsp lemon juice
2 tsp lemon zest

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and brown sugar until well combined. Stir in oats, flour, and baking powder. Press little more than half of the crumb mixture into the bottom of a lined  20 x 20 cm baking pan. Top with the berries. 

Mix together cream cheese, egg, sugar, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the berries. Sprinkle the remaining crumb mixture on top and bake for 30 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge.