På söndag firas Runebergsdagen i Finland och då äts Runebergstårtor i många hem.  Johan Ludvig Runeberg var en finlandssvensk författare och poet som betraktas som Finlands nationalskald. Ur hans mest spridda verk, Fänrik Ståls sägner, har bland annat texten till Finlands nationalsång, Vårt land, hämtats. Till traditionen hör att man äter Runebergstårta, vilket Runeberg själv ska ha ätit dagligen till frukost. 

On Sunday Runeberg's Day is celebrated in Finland and Runeberg's cakes are eaten in many homes. Johan Ludvig Runeberg was a Finland-Swedish writer and poet. He is the national poet of Finland and the author of the lyrics to Vårt land, that became the Finnish National AnthemAccording to legend Runeberg himself ate this kind of cake daily for breakfast.



Runebergstårtor

150 g smör, mjukt
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl pepparkakssmul
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
1,5 tsk kardemumma
1 dl grädde
0,5 tsk mandelessens

1dl vatten
0,5 tsk mandelessens

dekoration
florsocker
vatten
hallonsylt

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa kraftigt. Blanda alla torra ingredienser och lägg till dem i smeten. Tillsätt grädde och mandelessens och blanda till en smidig smet. 

Smörj och mjöla bakformarna. Häll smeten i formarna. Tryck med en sked en fördjupning i smeten och tillsätt lite hallonsylt. Grädda i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna något. Ta bort tårtorna ur bakformarna och doppa dem helt i vatten och mandelessensblandningen.

Lägg en klick hallonsylt på tårtorna. Blanda florsocker och vatten till en slät pasta. Lägg blandningen i en spritspåse (eller plastpåse och klipp av hörnet med sax). Forma en ring runt sylten.

Runeberg's Cakes

150 g butter, soft
1.5 dl sugar
2 eggs
1.5 dl flour
1 dl almond flour
1 dl gingerbread crumble
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1.5 tsp cardamom
1 dl cream
0.5 tsp almond essence

1 dl water
0.5 tsp almond essence

decoration
icing sugar
water
raspberry jam

Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time, whisking vigorously. Mix all the dry ingredients together and add them to the batter. Add the cream and almond essence and mix to a smooth batter.

Grease and flour baking tins. Pour the batter into the tins. Press with a spoon a cavity in the batter and add a little raspberry jam. Bake at 175 degrees C for about 20 minutes. Let cool slightly. Remove the cakes from the baking tins, and dip them in water and almond essence mixture.

Add a dollop of raspberry jam on the cakes. Mix the icing sugar and water to a smooth paste. Place the mixture in a piping bag (or plastic bag and cut off the corner with scissors). Form a ring around the jam.