På många julbord serveras det Janssons frestelse. Vill man laga en vegetarisk variant har jag ett recept med soltorkade tomater och oliver. En mycket god och smakrik frestelse som påminner om originalet. Det här är en rätt som passar bra till nyåret också.

At many Christmas dinners Jansson's temptation is served. If you want to make a vegetarian version, I have a recipe with sundried tomatoes and olives. A very good and tasty temptation reminiscent of the original. This is a dish that can be served on New Year's Eve as well.


Vegan Janssons Frestelse

1 kg potatis
1 röd lök, hackad
3/4 dl soltorkade tomater, strimlade
0,5 dl svarta oliver, i bitar
salt
svartpeppar
1,5 dl grädde (soja)

Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Lägg hälften av potatisen i en ugnsform och strö på lök, soltorkad tomat och oliver Salta och peppra. Häll på grädden. Grädda i 175 C i ca 50-60 minuter eller tills potatisen är mjuk.



Vegan Jansson's Temptation

1 kg potatoes
1 red onion, chopped
3/4 cup sun-dried tomatoes, shredded
0.5 dl black olives
salt
black pepper
1.5 dl cream (soy)

Peel the potatoes and cut into thin strips. Place half of the potatoes in a baking dish and sprinkle on the onions, sun-dried tomato and olives. Season with salt and pepper. Pour in the cream. Bake at 175 C for about 50-60 minutes or until the potatoes are soft.