Idag firas Runebergsdagen i Finland och för att hålla i traditionerna bakar jag Runebergstårtor. I år valde jag att baka dem både glutenfria och sockerfria och jag tycker att resultatet blev lyckat. De är saftiga och goda med mycket smak av mandel. Vill du baka traditionella runebergstårtor har jag recept här

Today is Runeberg's Day celebrated in Finland and to keep the tradition I baked Runeberg's cakes that are both gluten-free and sugar-free, and I think the result was successful. They are moist and tasty with lots of almond flavour. Do you want to bake traditional runeberg's cakes I have the recipe here.




Gluten-Free and Sugar-Free Runeberg's Cakes

2 eggs
1 dl sukrin gold or other sweetener
1 tbsp coconut oil
3/4 dl almond flour
4 tbsp coconut flour
3 tbsp almond milk
1 tbsp psyllium
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp cardamom powder
1/4-0.5 tsp almond extract

moisten with
0.5 dl water
1/4 tsp almond extract

topping
sugar-free raspberry jam
icing sugar / sukrin melis
water

Stir together the eggs and sugar in a bowl. Add the rest of the ingredients and stir until combined. Divide the batter between three cake tins or pour the batter into muffin cups. Bake at 175 C degrees for 15-20 minutes. Let cool and soak the cooled cakes with water-almond extract mixture. Decorate with raspberry jam and glaze made of icing sugar and water.


Gluten- och sockerfria Runebergstårtor

2 ägg
1 dl sukrin gold
1 msk kokosolja
3/4 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
3 msk mandelmjölk
1 msk psyllium
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemummapulver
1/4-0,5 tsk mandelextrakt

fukta med
0,5 vatten
1/4 tsk mandelextrakt

topping
sockerfri hallonsylt
sukrin melis / florsocker
vatten

Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills allt är blandat. Fördela smeten mellan tre kakformar eller häll smeten i muffinsformar. Baka i 175 C grader i 15-20 minuter. Låt svalna och fukta de svala tårtorna med vatten-mandelextraktblandningen. Dekorera med hallonsylt och glasyr gjord på skrin milis och vatten.