En kolasås är gott att ha till mycket; paj, på/i glass, i muffins... Jag gjorde en saltad version av kolasås och för att ytterligare få fram den goda karamellsmaken använde jag kokossocker istället för vitt socker.

A caramel sauce is good to have with pie, on ice cream, in muffins ... I made a salted version of caramel sauce and to further bring out the good caramel flavor, I used coconut sugar instead of white sugar.


Salted Caramel Sauce with coconut sugar

2.5 dl coconut sugar
1 tsp water
90 g vegan butter or butter
120 ml coconut cream or heavy cream
3/4 tsp salt

Heat the sugar and water in a saucepan over medium heat, stirring constantly with a wooden spoon until the sugar has melted. Be careful not to burn the sugar.
Once the sugar is melted add the butter and stir until it is completely melted.
Slowly pour in the cream while stirring. Allow the mixture to boil for 1 minute. Remove from the heat and stir in the salt. Allow to cool. Store the caramel for up to 2 weeks in the refrigerator. Reheat before serving.


Saltad Kolasås med kokossocker

2,5 dl kokossocker
1 tsk vatten
90 g vegansmör eller smör
120 ml kokosgrädde eller grädde
3/4 tsk salt

Värm socker och vatten i en kastrull på medelvärme under ständig omrörning med en träslev tills sockret har smält. Var noga med att inte bränna sockret.
När sockret är smält tillsätt smöret och rör om tills det är fullständigt smält.
Häll långsamt i grädden under omrörning. Låt blandningen koka i en minut. Ta bort från värmen och rör i saltet. Låt svalna. Förvara såsen i upp till 2 veckor i kylskåpet. Värm såsen innan servering.