På senaste tid har jag haft en hel del beställningar på bakverk. En av dessa är denna hundtårta till en 3-åring. Jag gjorde ett choklad tårtbotten och fyllde det med jordgubbgrädde, jordgubbssylt och bitar av jordgubbar. Dekorationerna är gjorda av marshmallowfondant. 

More recently, I have had a lot of orders for cakes. One of these is this dog cake to a 3 year old. I made a chocolate cake base and filled it with strawberry cream, strawberry jam and pieces of strawberries. The decorations are made of marshmallow fondant.




Chokladtårtbotten

270 g vetemjöl
75 g kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g osaltat smör, rumstemp.
435 g socker
0,5 tsk vaniljsocker
3 stora ägg, rumstemp.
300 g standardmjölk, rumstemp.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en 22-24cm kakform. Sikta mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan. Lägg det mjuka smöret i en hushållsassistent och vispa tills det blir krämigt. Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, ca 5minuter. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl. Fördela smeten i formen. Grädda på lägsta falsen i ugnen i cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen i 15 minuter, stjälp upp tårtbotten och låt svalna helt.

Chocolate Cake Base

270 g wheat flour
75g cocoa powder
1,5 tsp baking powder
1/4 teaspoon salt
170 g unsalted butter, room temp.
435 g sugar
0,5 tsk vanilla sugar
3 large eggs, room temp.
300 g whole milk, room temp.

Preheat oven to 175 degrees. Grease and sprinkle with flour one 22-24cm cake tin. Sift flour, cocoa, baking soda and salt. Set aside. Whisk the soft butter in a household assistant until it becomes creamy. Add sugar and vanilla sugar and continue to whisk until it is white and fluffy, about 5 minutes. Beat in the eggs, one at a time on low speed. Stir flour mixture with a spatula in three batches alternating with the milk. Begin and end with flour. Spread the batter into the cake tin. Bake in the lower part in the oven for about 50-60 minutes. Allow to cool in the tin for 15 minutes.



Marshmallow Fondant

450 g marshmallows
2 tbsp water
0,5 tsp vanilla extract (optional)
800-900 g powdered sugar

vegetable shortening
optionally food color

Pour the marshmallows, water and vanilla extract in a bowl. Melt the marshmallows in the microwave for 30 seconds at a time. Stir with a spatula in between. Continue until the marshmallows are completely melted, 2-3 minutes.
Pour the marshmallows in a greased mixing bowl. Start the mixer on low and slowly add the powdered sugar. Mix well. Grease a clean work surface and your hands. Pour the mixture out on the surface. Knead and re-grease your hands as needed. Knead a few minutes until the mixture is lump-free. Rub some shortening on the fondant and wrap in plastic wrap. Store the fondant in room temperature overnight to improve the structure and elasticity. When you use your fondant, sprinkle a clean work surface and your hands with cornstarch / powdered sugar. Roll out fondant to the size you need. The fondant can be stored for two weeks at room temperature or in the refrigerator for a month. Color the fondant if needed.



Marshmallowfondant

450 g marshmallows
2 msk vatten
0,5 tsk vaniljextrakt (valfritt)
800-900 g florsocker

vegetabilsikt matfett 
ev. hushållsfärg

Häll marshmallows, vatten och extraktet i en bunke. Smält marshmallows i mikron i 30 sekunders etapper. Rör om med en slickepott emellan. Fortsätt tills marshmallows är helt smält, 2-3 minuter. Häll marshmallows i en smord mixerskål. Starta mixern på låg och långsamt blanda ner florsocker. Blanda väl. Smörj en ren arbetsyta och dina händer med matlagsningsfett. Häll blandningen på arbetsytan. Knåda och smörj händerna efter behov. Knåda några minuter tills blandningen är slät. Gnid lite fett på fondanten och slå in med plastfolie. Låt fondanten stå i rumstempertur över natten för att få en bra struktur och elasticitet. När du ska använda fondanten strö en ren arbetsyta och dina händer med majsstärkelse / florsocker. Kavla ut fondanten till den storlek du behöver. Fondanten kan förvaras två veckor i rumstemperatur eller i kylskåpet i någon månad. Färga fondanten vid behov.