I received an order for chocolate cakes with a filling of mousse. I baked two cake bases (16 cm and 18 cm) and then I made a double batch of the recipe below and divided the batter between the cake tins. After the cakes had cooled, I divided them into three sections and filled them with one layer of mango mousse and one layer of raspberry mousse. The cakes are covered with chocolate fudge frosting.
Chokladtårtbotten
100 g mörk choklad
3/4 dl mjölk
2,5 dl mjöl
2 dl socker
3/4 tsk bikarbonat
0.5 tsk bakpulver
en nypa salt
2 ägg
0,5 dl olja
200 g kvarg
1 tsk vanilj
Smörj en 20-22 cm kakform och lägg bakplåtspapper i botten och
längs kanterna.
Smält chokladen och mjölken i en skål i microvågsugn. I en
annan skål blanda mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vispa äggen
tillsammans med olja, kvarg och vanilj. Häll i chokladblandningen och de torra
ingredienserna. Vispa i ca 2 minuter. Häll smeten i bakformen och grädda i
170 C grader ca 50-60 minuter. Låt svalna och dela sedan i tre delar.
Chocolate cake base
100 g dark chocolate
3/4 dl milk
2.5 dl flour
2 dl sugar
3/4 tsp baking soda
0.5 tsp baking powder
a pinch of salt
2 eggs
0.5 dl oil
200 g quark
1 tsp vanilla
Grease a 20-22 cm cake tin and place parchment paper on the
bottom and along the edges.
Melt the chocolate and milk in a bowl in the microwave. In
another bowl mix the flour, sugar, baking soda, baking powder and salt. Beat
the eggs with oil, quark and vanilla. Pour in the chocolate mixture and dry
ingredients. Beat for about 2 minutes. Pour the batter into the cake tin and
bake at 170 degrees C for about 50-60 minutes. Let cool and divide into three parts.
Mango Mousse
50 g mousse powder
50 g water, 60 C
250 ml whipped cream
125 g mango puree
Mix the water and mousse powder in a bowl. Whip the cream
and add to the mousse mixture together with the mango puree. Stir until
combined.
Mangomousse
50 g moussepulver
50 g vatten, 60 C
250 ml vispgrädde
125 g mangopuré
Blanda vatten och moussepulver i en skål. Vispa grädden och
blanda ner i mousseblandningen tillsammans med mangopuré.
Raspberry Mousse
50 g mousse powder
50 g water, 60 C
250 ml whipped cream
100 g fresh raspberries
Mix the water and mousse powder in a bowl. Whip the cream
and mix the raspberries with a hand blender. Then add them to the mousse
mixture and stir until combined.
Hallonmousse
50 g moussepulver
50 g vatten, 60 C
250 ml vispgrädde
100 g färska hallon
Blanda vatten och moussepulver i en skål. Vispa grädden och
mixa hallonen med en stavmixer. Blanda dem sedan i mousseblandningen och rör om
tills kombinerat.
4 Comments
Vilken goding!
ReplyDeleteVilken vacker torta! Ha en bra vändag:)
ReplyDeleteTack detsamma!
DeleteSå himla fin! Och goda smaker.
ReplyDelete