Det här är en kaka jag bakat flera gånger och den går att variera genom att använda olika fyllningar. Jag gillar jordnötssmör mycket, men man kan mycket väl använda mandelsmör också. Både jordnötssmör och mandelsmör passar hallon bra. 

This is a cake I have baked several times and it can be varied by using different fillings. I like peanut butter much, but you can use almond butter too. Both peanut butter and almond butter goes well with raspberry.


Peanut Butter and Jelly Squares

crust and crumb
1 flax egg (1 tbsp flax meal + 2 tbsp water, let sit for 15 minutes)
2 dl oat flour (gf) (3/4 cup + 1 tbsp)
3/4 dl coconut sugar (1/3 cup)
2 tbsp coconut oil
2 tbsp peanut butter

filling
sugar-free raspberry jam
peanut butter

Mix all the ingredients in a bowl. Press 2/3 of the crust in a baking dish lined with parchment paper. Spread on jam and dabs of peanut butter. Sprinkle the remaining oat mixture on the filling. Bake at 175 C for 15 minutes. Let cool and cut into squares.


Jordnötssmör och Syltrutor

botten och smul
1 linfrö-ägg (1 msk malda linfrön + 2 msk vatten, låt stå för 15 minuter)
2 dl havremjöl (gf)
3/4 dl kokossocker
2 msk kokosolja
2 msk jordnötssmör

fyllning
sockerfri hallonsylt
jordnötssmör

Blanda alla ingredienser i en skål. Tryck 2/3 av blandningen i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Bred på sylt och klickar av jordnötssmör. Strö resterande havreblandningen på fyllningen. Grädda i 175 C under 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.