A spice that is well suited for these burgers are Chinese five-spice. The spice contains star anise, cassia, coriander, fennel and cumin. If you don't have the spice mixture, that's ok, I can promise you that they will be good even without it.
Millet Five Spice Burgers
Makes 2-4 burgers
3,5 dl vegetable broth or water (1 1/2 cup)
0,5 dl millet, rinsed (1/4 cup)
1/8 tsp salt
1 onion, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1/4-0.5 tsp five-spice
salt
freshly ground black pepper
flaxseed meal / almond flour
Add millet into boiling broth (or water) with salt. Reduce
heat to low, cover and simmer until liquid is absorbed, 25-30 minutes. Add
water if needed. Turn off the heat and let stand covered for 10 minutes. Let
cool to room temperature, takes about 20 minutes. Stir in onion, garlic, and
season to taste. If the mixture seems too wet, add flaxseed meal. With wet
hands form into burgers. Put the burgers on a parchment paper lined baking
sheet and bake in 175 C oven for 20-25 minutes.
Hirsburgare med Kinesisk-femkrydda
2-4 st
3,5 dl grönsaksbuljong eller vatten
0,5 dl hirs, sköljd
1/8 tsk salt
1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/4-0,5 tsk fem-krydda
salt
nymalen svartpeppar
linfrömjöl / mandelmjöl
Lägg hirs i kokande buljong (eller vatten) med salt. Sänk
värmen till låg, täck och låt sjuda tills vätskan absorberas, 25-30 minuter.
Tillsätt vatten om det behövs. Stäng av värmen och låt stå täckt i 10 minuter.
Låt svalna till rumstemperatur, tar ca 20 minuter. Rör i lök, vitlök och krydda
efter smak. Om blandningen känns för våt tillsätt linfrömjöl. Med våta händer
forma till hamburgare. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i
175 C i 20-25 minuter.
5 Comments
Mums, så gott det låter! :)
ReplyDeleteHa en toppen dag!
Kramar!
//Lana
Jag har alltid fem-krydda hemma,eftersom jag tycker om asiatisk mat.Dina burgare ser goda ut:)
ReplyDeleteTack så mycket! Ja, den kryddan är verkligen god.
DeleteHar aldrig hört talas om den kinesiska femkryddan men jag känner ju igen kryddorna var för sig, låter som jättegoda burgare! :)
ReplyDeleteTack Amy :)
Delete