De här rutorna gjorde jag redan innan jul, men nu först bloggar jag om dem. Här har jag använt mitt vinnande recept på söta citronrutor, men bytt ut citron mot apelsin och tillsatt pepparkakskrydda och tranbär. Det var Malin som gav mig idéen att göra en julig version på mitt recept då hon nämnde det i en kommentar på min blogg. Tack för den Malin :) Mycket lyckat experiment. Man behöver dock en liten bit, för kakan är väldigt mäktig. 

I made these squares before Christmas, but only now I have time to blog about them. I have used my winning recipe for sweet lemon squares, but replaced the lemon with orange and added gingerbread spice and cranberries. It was Malin who gave me the idea to make a Christmassy version on my recipe when she mentioned it in a comment on my blog. Thanks for that Malin :) It turned out really delicious. You will only need a small piece, because the cake is very rich.


Pepparkaks-Tranbärsrutor

120 g smör, mjukt
1,5 dl kokossocker
2,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk pepparkakskrydda
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

1 burk sötad kondenserad mjölk
1,5 dl torkade tranbär (lingon skulle passa perfekt)
0,5 dl apelsinsaft
2 tsk apelsinskal

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och kokossocker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, pepparkakskrydda, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med baplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.

Blanda kondenserad mjölk, tranbär, apelsinsaft och apelsinskal. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. Rutorna smakar bäst när de är kalla. Ta ut pepparkaksrutorna ur kylen ca 10 minuter innan servering.


Gingerbread Cranberry Squares

120 g butter, soft
1,5 dl coconut sugar
2,5 dl rolled oats
2 dl flour
1 tbsp gingerbread spice
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

1 can sweetened condensed milk
1,5 dl dried cranberries (lingonberries would be great to use)
3/4 dl orange juice
2 tsp orange zest

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix butter and coconut sugar until well combined. Stir in flour, rolled oats, gingerbread spice, baking powder and salt. Press little more thean half of the crumb mixture into the bottom of a lined 20 x 20 cm baking pan.

Mix together condensed milk, cranberries, orange juice, and orange zest. Spread onto the crust. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20-25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and cut into squares. Store in the fridge. These are good eaten cold. Take from the fridge 10 minutes before serving.