A great way to take in vegetables is to make smooth soups. Even the vegetable picky eat with enjoyment, since the vegetables are not visible :) Red lentils adds protein to the soup and carrots, among other things antioxidants and vitamin A.
Carrot-Lentil Soup
400 g carrots, chopped
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
3/4 dl red lentils, rinsed and drained
3-4 dl vegetable stock
0,5 tsp curry
1/4 tsp ground cumin
salt
red curry paste, optional
1 dl coconut milk
Peel and cut the carrots, onion and garlic. Heat oil in a
pan and add onion and garlic, fry for a couple of minutes. Then add the
carrots, lentils, vegetable stock and spices. Let simmer for 30 minutes or
until the carrots are soft. Mix the soup with a hand blender. Add the coconut
milk and season to taste.
Morot-Linssoppa
400 g morötter, hackade
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
3/4 dl röda linser, sköljda och avrunna
3-4 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk curry
1/4 tsk mald spiskummin
salt
röd currypasta, valbart
1 dl kokosmjölk
Skala och skär morötterna, lök och vitlök. Värm olja i en
kastrull och tillsätt lök och vitlök, stek ett par minuter. Tillsätt sedan
morötter, linser, grönsaksbuljong och kryddor. Låt sjuda i 30 minuter eller
tills morötterna är mjuka. Blanda soppan med en stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och
krydda efter smak.
4 Comments
Låter jättegott! En sådan underbar färg på soppan! Man blir glad av den! :)
ReplyDeleteha en toppen dag!
Kram kram
//Lana
Tack snälla du! Kram
DeleteJag tar en tallrik soppa och så några Sweet Potato Fries on the side va!
ReplyDeleteComing up :) Tack!
Delete