Allt med pepparkakssmak smakar så gott just nu. Jag har kryddan i nästan allt och den passar i såväl sött som salt. Gillar du kryddan och hur använder du den? 

Everything with gingerbread flavor taste so good right now. I use the spice in almost everything and it goes well in both sweet and salty things. Do you like the spice, and how do you use it?


Pepparkaksmuffins med Lingonfrosting
35 små

100 g smör, rumstemp.
2.5 dl farinsocker
2 st ägg
1.5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 msk kanel, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk malen ingefära

lingonfrosting
3/4 dl margarin eller smör, rumstemp.
0,5 dl vegetabiliskt matfett (t.ex Crisco)
florsocker, efter smak
1 tsk vaniljextrakt
2-3 msk lingonsylt
kanel, valbart

Värm ugnen till 200 C. Vispa smör och socker pösigt. Blanda i äggen, ett i taget och vispa väl. Rör ner gräddfil. Blanda sedan i mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, kryddnejlika och ingefära. Fördela smeten i muffinsformar (fyllda till hälften) och grädda i ca 8 minuter. Låt svalna.

Vispa ihop alla ingredienser till frostingen. Lägg i en spritspåse och spritsa på muffinsen.


Gingerbread Cupcakes with Lingonberry Frosting
35 small

100 g butter, room temp.
2.5 dl brown sugar
2 eggs
1.5 dl sour cream
3 dl flour
0.5 tsp baking soda
0.5 tsp baking powder
1 tbsp cinnamon, ground
1 tsp cloves, ground
1 tsp ground ginger

lingonberry frosting
3/4 dl margarine or butter, room temp.
0.5 dl vegetable shortening (such as Crisco)
icing sugar, to taste
1 tsp vanilla extract
2-3 tbsp lingonberry jam
cinnamon, optional

Preheat the oven to 200 C. Whisk the butter and sugar until fluffy. Mix in the eggs, one at a time, beating well in between. Stir in sour cream. Then mix in the flour, baking soda, baking powder, cinnamon, cloves and ginger. Spread the batter into the muffin cups (half full) and bake for about 8 minutes. Allow to cool.

Whisk together all the ingredients for the frosting. Place in a piping bag and pipe on the cupcakes.