Den här maträtten inspirerades jag också av när vi var på Bali och nu har jag lagat den i vårt kök. Var försiktig med chilin om du inte vill ha en för het maträtt. Själva masalan innehåller också chili. Har man inte vitlöks-ingefärapasta går det lika bra att använda vitlöksklyftor och ingefära efter smak. Jag använde färska tomater, men man kan också ta tomater på burk. Jag tillsatte även lite tomatsås i maträtten, då jag hade över från tidigare. 

Grattis pappa på farsdagen!

This dish was inspired, I also, when we were in Bali and now I have cooked it in our kitchen. Be careful with the chili if you do not want a too hot dish. The masala also contain chili. If you don't have garlic-ginger paste, it is equally good to use garlic cloves and ginger to taste. I used fresh tomatoes, but you can also use canned tomatoes. I even put a little tomato sauce in the dish, because I had leftovers.



Chole Masala
2 portions

1 tbsp coconut oil
1 tsp cumin seeds
1 red onion, chopped
1 tbsp garlic-ginger paste
4 tomatoes, chopped
1,5 tsp chana masala (or garam masala)
1/4-0,5 tsp ground chili
3 dl chickpeas, cooked
0,5 dl water, if needed

In a large skillet, heat the oil over medium heat. Add the cumin seeds and toast the seeds for a minute or two, stirring frequently. Stir in the onion, garlic-ginger paste and cook for about five minutes. Stir in the tomatoes, chana masala and chili, and cook for five minutes. Use the back of a wooden spoon to mash the tomatoes. Add the chickpeas (and water) and let simmer for 10 minutes or longer to allow the flavors to develop. Serve with naan / rice.


Chole Masala
2 portioner

1 msk kokosolja
1 tsk kummin
1 rödlök, hackad
1 msk vitlöks-ingefärapasta
4 tomater, hackade
1,5 tsk chana masala (eller garam masala)
0,5 tsk mald chili
3 dl kikärtor, kokta
0,5 dl vatten, om det behövs

I en stor stekpanna, värm oljan på medelvärme. Tillsätt kummin och rosta fröna i en minut eller två, rör om ofta. Rör i lök, vitlöks-ingefärapasta och stek i cirka fem minuter. Rör i tomater, chana masala och chili, och stek i fem minuter. Använd baksidan av en träsked för att mosa tomaterna. Lägg i kikärtor (och vatten) och låt sjuda i 10 minuter eller längre för att låta smakerna utvecklas. Servera med naan / ris.