The fun of living in Singapore, food wise, is that you will find many new things to try. I bought a bag of black lentils and made a dal which was very good. Black lentils get a creamy texture when cooked, and along with all the spices, the otherwise mild flavor lenses gets a delicious and deep flavour. Lentils are rich in protein, minerals and B vitamins.
Split Black Urad Dal
2 dl urad dal (split black lentils), rinsed and soaked for
30 minutes
4-5 dl water
2 cm piece of ginger, grated
1 tsp sambal oelek or chilli powder
0,5 tsp turmeric
0,5 tsp salt
1 tbsp canola or other vegetable oil
1 red onion, chopped
2 cloves of garlic, minced
2 tomatoes, chopped
Wash the lentils and change water several times until the
water appears clear and then soak them in water for 30 minutes or longer.
Once the lentils are soaked, rinse the water out. Put water
into a saucepan and add the lentils along with the ginger, turmeric, sambal and
some salt and cook until tender and mushy, about 30 minutes.
Heat the oil in a skillet. Add the onion, and garlic and
stir quickly for about a minute. Add the tomatoes and cook for a minute. Stir
the tomato mixture into the cooked lentils and season to taste. If the dal is
too thick, add some water. Serve hot with rice or rotis.
Dal på svarta linser
2 dl urad dal (svarta linser), skölj och blötlägg i 30
minuter
4-5 dl vatten
2 cm bit ingefära, riven
1 tsk sambal oelek eller chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja eller annan vegetabilisk olja
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackad
2 tomater, hackade
Tvätta linserna och byt vatten flera gånger tills vattnet
verkar klart och blötlägg dem i vatten i 30 minuter eller längre.
Häll bort vattnet och lägg linserna i en kastrull
tillsammans med vatten, ingefära, gurkmeja, sambal och lite salt och koka
tills de är mjuka, ca 30 minuter.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök och
rör i ungefär en minut. Tillsätt tomaterna och stek i en minut. Blanda ner
tomatblandningen med de kokta linserna och krydda efter smak. Om den känns för
tjock, tillsätt lite vatten. Servera varm med ris eller rotis.
10 Comments
Vad gott, jag tycker linser är väldigt goda! :)
ReplyDeletewww.healthymaja.devote.se
Ja, det gör jag också!
DeleteJag gillar vegetariskt!
ReplyDeleteJa, visst är det gott!
DeleteÖnskar att jag vågade testa mer som det här..
ReplyDeleteGillar ju att äta det, men blir liksom aldrig av hemma..
Kram
Hoppas jag kan inspirera dig att testa något nytt :) Kram!
Deletegreat job on the dal
ReplyDeleteThanks Rebecca :)
DeleteÅh, nu blir vi ännu mer avundsjuka på att du bor där du bor:) Visst är det så kul med nya matupplevelser och upptäckter.
ReplyDeleteKramar
Ja, visst är det roligt och samtidigt utmanande att testa nytt! Ni får komma och hälsa på någon gång :) Kram!
Delete