Har du bananer som blivit sådär bruna att du inte vill äta dem längre. Släng dem inte, utan baka en kaka istället. Bananer gör kakor väldigt saftiga och smaken fördjupas dessutom dagen efter kakan bakats. 

If you have bananas that have become so brown that you do not want to eat them anymore. Do not throw them, bake a cake instead. Bananas make cakes very moist and the flavour deepens the day after the cake has been baked.



Gluten-Free Banana Cake

100 g butter
2 dl coconut sugar
2 eggs
3 ripe bananas, mashed
0,5 dl quark
2 tsp lemon juice
1 tsp vanilla extract
2 dl almond flour
2 dl oat flour, gf or rice flour
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/4 tsp salt

Preheat oven to 175 C degrees. Line a 20 x 20 pan with baking paper. Cream butter and sugar. Add the eggs and whisk well. Add the banana, quark, lemon juice, and vanilla extract, and mix. Then add the flour, baking soda, baking powder, cinnamon and salt. Pour the batter into the pan and bake for 30 minutes. Let cool.


Glutenfri Banankaka

100 g smör
2 dl kokossocker
2 ägg
3 mogna bananer, mosade
0,5 dl kvarg
2 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt
2 dl mandelmjöl
2 dl havremjöl, gf eller rismjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/4 tsk salt

Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 x 20 form med bakplåtspapper. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen och vispa väl. Blanda i banan, kvarg, citronsaft och vaniljextrakt. Tillsätt sedan mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och salt. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna.