If you have bananas that have become so brown that you do not want to eat them anymore. Do not throw them, bake a cake instead. Bananas make cakes very moist and the flavour deepens the day after the cake has been baked.
Gluten-Free Banana Cake
100 g butter
2 dl coconut sugar
2 eggs
3 ripe bananas, mashed
0,5 dl quark
2 tsp lemon juice
1 tsp vanilla extract
2 dl almond flour
2 dl oat flour, gf or rice flour
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/4 tsp salt
Preheat oven to 175 C degrees. Line a 20 x 20 pan with
baking paper. Cream butter and sugar. Add the eggs and whisk well. Add the
banana, quark, lemon juice, and vanilla extract, and mix. Then add the flour,
baking soda, baking powder, cinnamon and salt. Pour the batter into the pan and
bake for 30 minutes. Let cool.
Glutenfri Banankaka
100 g smör
2 dl kokossocker
2 ägg
3 mogna bananer, mosade
0,5 dl kvarg
2 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt
2 dl mandelmjöl
2 dl havremjöl, gf eller rismjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/4 tsk salt
Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 x 20 form med
bakplåtspapper. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen och vispa väl. Blanda i
banan, kvarg, citronsaft och vaniljextrakt. Tillsätt sedan mjöl, bikarbonat,
bakpulver, kanel och salt. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt
svalna.
3 Comments
Bra tips! :)
ReplyDeletewww.healthymaja.devote.se
Vilket bra recept, vi som försöker baka glutenfritt är detta ju kanon för. Men vad är gf för nåt?
ReplyDeleteGlutenfritt :)
Delete