När vi var på Bali i början av oktober åt vi på en Indisk restaurang så god dal makhani att jag ville testa att göra den hemma också. Jag googlade runt lite och hittade många recept på maträtten. Jag blandade ihop recept och gjorde min egen version. Jag måste säga att det blev så gott! Servera med ris och/eller naan till.

When we were in Bali in the beginning of October, we ate at an Indian restaurant so good dal makhani that I wanted to try to make it at home as well. I googled around a bit and found many recipes for the dish. I mixed up different recipes and made my own version. I must say it was so good! Serve with rice and/or naan.



Dal Makhani

2,5 dl whole black lentils
1 dl kidney beans
7 dl water
1 tsp salt
0,5 tsp red chili powder

2 tsp coconut oil or butter
1 tsp cumin seeds
2 tsp garlic-ginger paste
1 onion, chopped
4 medium size tomatoes, chopped
1,5 tsp garam masala
1 tsp chili powder
salt to taste
3 tbsp soy cream / heavy cream

Soak the lentils and beans overnight. Drain and cook the lentils and kidney beans in 7 dl of water with salt and chili powder for about 40 minutes.

In a large skillet, add oil and heat on medium-high heat. Add cumin seeds and when they crackle add garlic-ginger paste and onions, saute until golden. Add the tomatoes and cook until the tomatoes are mushy. Stir in garam masala, chili powder and salt. Pour the mixture into the lentil-bean mixture and let simmer for 30-60 minutes. Add the cream and mix well. Let simmer for a few more minutes, then serve with rice or naan.


Dal Makhani

2,5 dl hela svarta linser
1 dl kidneybönor
7 dl vatten
1 tsk salt
0,5 tsk röd chilipulver

2 tsk kokosolja eller smör
1 tsk kummin
2 tsk vitlöks-ingefärapasta
1 lök, hackad
4 medelstora tomater, hackade
1,5 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
salt efter smak
3 msk sojagrädde / grädde

Blötlägg linser och bönor över natten. Häll bort vattnet och koka linserna och kidneybönorna i 7 dl vatten med salt och chilipulver i ca 40 minuter.

I en stor stekpanna, värm olja och på medelhög värme. Lägg i kummin och när de sprakar tillsätt vitlöks-ingefärapasta och lök, stek tills gyllene. Lägg tomaterna i och koka tills tomaterna är mosiga. Rör i garam masala, chilipulver och salt. Häll blandningen i lins-bönblandningen och låt sjuda i 30-60 minuter. Tillsätt grädden och blanda väl. Låt sjuda i några minuter och servera med ris eller naan.