Kåldolmar gillar jag, men jag har faktiskt inte gjort egna, tills nu. Mycket goda och vanligtvis innehåller de kött, kål och ris. I min version är det quinoa, morot, paprika, majs och ärter. Gott så också! Jag serverade hemmagjord lingonsylt till. Lingonen har mamma plockat till mig, så det var bara att ta dem från frysen och koka sylt. 

Den här helgen sorteras och städas det hemma hos oss. På tisdag kommer en flyttfirma och packar våra saker som sedan skickas till Singapore med sjöfrakt. Ja, vi flyttar tillbaka till Singapore! Vi har båda saknat fina och varma Singapore och ser fram emot att flytta tillbaka. Vi har haft ett bra 1,5 år i Amsterdam och vi är glada över att ha fått uppleva Amsterdam också.  

I like cabbage rolls, but I have not actually made my own before, until now. They are really good and usually they contain meat, cabbage and rice. In my version, I used quinoa, carrot, bell pepper, corn and peas. I served the cabbage rolls with homemade lingonberry jam. These lingonberries are from Finland, that my mom picked for me, so I only had to take them from the freezer and cook a jam.

This weekend is all about organising and cleaning out apartment. On Tuesday, a moving company will pack our belongings and send them to Singapore by sea freight. Yes, we are moving back to Singapore! We have both missed lovely and warm Singapore and look forward to moving back. We have had a good 1.5 years in Amsterdam and we are delighted to have had this experience as well.



Vegetariska Kåldolmar

1 vitkålshuvud
1 tsk salt till kokvatten

fyllning
3 dl kokt quinoa
2 rivna morötter
1,5 dl grönsaker (majs, paprika, ärter)
1 röd lök, hackad
salt
svartpeppar

kokvatten
sirap

Fyll en kastrull till hälften med vatten och salt. Skär bort rotfästet på kålen.
Lägg ner kålhuvudet i kastrullen och fyll på med vatten så att det täcker kålhuvudet. Koka ca 20 minuter eller tills bladen är mjuka. Börja plocka av blad utifrån rotfästet och lägg att svalna på en skärbräda. Plocka av ca 15 stora blad efterhand som de lossnar och är mjuka. Skär med en kniv bort den tjocka del som sticker ut på kålbladets utsida så att kålbladet går lättare att rulla ihop. Spara kokvattnet.

Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Fyll ett kålblad i taget vid kålbladets fäste. Rulla över kålbladets fäste samt vik över kanterna över fyllningen och rulla ihop till en kåldolme. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en ugnsform.
Blanda en del av kokvattnet med sirap i ett glas och pensla över kåldolmarna. Häll lite av kokvattnet också i formen. Grädda kåldolmarna i 200 C, i 40 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Servera med lingosylt.


Vegetarian Cabbage Rolls

1 cabbage head
1 tsp salt to boiling water

filling
3 dl cooked quinoa
2 grated carrots
1,5 dl of vegetables (corn, peppers, peas)
1 red onion, chopped
salt
black pepper

boiling water
syrup

Fill a saucepan halfway with water and salt. Remove the core from the cabbage.
Put the cabbage in the saucepan and fill add water to cover the cabbage. Cook about 20 minutes or until the leaves are soft. Carefully remove about 15 large leaves as they become loose and soft and put to cool on a cutting board. Cut out the thick vein from each leaf, it will be easier to roll up. Save the cooking water.

Mix all ingredients for the filling in a bowl. Fill the cabbage leaves one at a time, just above stem. Fold bottom and sides over filling; roll up. Place the stuffed cabbage with seam-side down in a baking dish. Mix some of the cooking water with syrup in a glass and brush over the stuffed cabbage. Pour a little of the cooking water also in the baking dish. Bake at 200 C for 40 minutes. Flip them halfway through. Serve with lingonberry jam.