I had a jar of speculoos butter in the cabinet that needed to be used, so I made a cake. It's reminiscent of mud cake, because it is quite sticky inside. You can bake it longer if you want a less sticky cake. But you who know me, knows that I like sticky cakes :)
Speculoos Cake
70 g butter, room temp.
160 g brown sugar
2 eggs, room temp.
200 g speculoos butter, room temp.
55 g almond flour
1 tsp vanilla extract
pinch of salt
Preheat the oven to 175°C. Mix the butter and the brown
sugar with a spoon. Add the eggs, one at a time, mixing well in between. Add
the speculoos and mix. Finally add the almond flour and salt and stir well
until creamy. Pour the mixture into a 20x20cm baking pan lined with parchment
paper. Bake for about 30 minutes. Let cool.
Speculooskaka
70 g smör, rumstemp.
160 g farinsocker
2 ägg, rumstemp.
200 g speculoossmör, rumstemp.
55 g mandelmjöl
1 tsk vaniljextrakt
nypa salt
Sätt ugnen på 175 ° C. Blanda smör och farinsocker med en
sked. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl. Blanda i speculoos. Slutligen
tillsätt mandelmjöl och salt och rör om väl tills krämigt. Häll blandningen i
en 20x20cm bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 minuter. Låt
svalna.
10 Comments
This is a heavenly cake!!!!!!!
ReplyDeleteHugs!
Thank you Lenia! Hugs.
DeleteSäkert gott;Speculoos är så gott:)
ReplyDeleteJa, visst är det gott!
DeleteAldrig hört talas om det smöret. Men kakan ser galet god och kladdig ut! Slurp!
ReplyDeleteTack snälla. Det är ett kexsmör, som man kan göra själv också, här är mitt recept, http://hovkonditorn.blogspot.sg/2013/11/speculoos-cookie-butter.html
DeleteMen gud så gott, varhittar man det smöret?kram Diana
ReplyDeleteJag vet inte om det finns att få i Sverige, men det går att göra eget, här är mitt recept: http://hovkonditorn.blogspot.sg/2013/11/speculoos-cookie-butter.html
DeleteKram!
Mmmm mums!
ReplyDeleteJa, verkligen mmmm :)
Delete