Lasagne är fantastiskt gott, men ändå gör jag det väldigt sällan. Konstigt kanske, men det finns ju så mycket annat som också är gott :) Jag gjorde oståsen av ricotta och gruyere, så krämigt och gott. Lasagne är bra på det viset att man kan till tomatsåsen använda det man har i kylen, kanske någon grönsak som sett sina bästa dagar och behöver användas. 

Min mamma gör väldigt god lasagne och mycket annat gott också förstås. Idag tänker jag på dig mamma lite extra för att det är morsdag. Kram och ha en fin dag!

Lasagna is amazingly good, but still I do it very seldom. Strangely, perhaps, but there are so many other dishes that are so good :) I did the cheese sauce of ricotta and gruyere, it gets so creamy and delicious. Lasagna is good in the sense that you can for the tomato sauce use what you have in the fridge, maybe some vegetables that have seen better days and needs to be used.

My mom makes really good lasagna and a lot of other good foods too, of course. Today I think of you mom a little extra because it's Mother's Day. Hugs and have a nice day!




Grönsaks Ricotta Lasagne

tomatsås
1 msk kokosolja
1 lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 morot, riven
1 liten aubergine, hackad
1 burk tärnade tomater
2 dl grönsaksbuljong
2 dl kokta röda linser
salt
svartpeppar
chili
paprika

ostsås
250 g ricotta
50 g riven gruyere
en skvätt grädde
soltorkad tomat, hackad
salt
peppar

lasagneplattor, jag använde fullkornspelt

Stek lök och vitlök i en kastrull i olja på medelvärme. Lägg i zucchini, tomater och buljong. Låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt sedan linser och koka i ytterligare 10 minuter. Krydda efter smak.

För ostsåsen, blanda ihop alla ingredienser.

I en ugnsform häll lite av tomatsåsen i botten. Lägg på lasagneplattor och ostsås. Gör så några varv till och toppa med tomatsås och riven ost. Grädda i 200 C ca 30 minuter.


Vegetable Ricotta Lasagna

tomato sauce
1 tbsp coconut oil
1 onion, chopped
1-2 garlic cloves, minced
1-2 carrots, grated
1 small aubergine, chopped
1 can diced tomatoes
2 dl vegetable broth (3/4 cup)
2 dl cooked red lentils (3/4 cup)
salt
black pepper
chili
paprika

cheese sauce
250 g ricotta
50 g grated gruyere
a splash of cream
sundried tomatom chopped
salt
pepper

lasagna sheets, I used whole wheat spelt

Fry in a pan onion and garlic in oil on medium heat. Add carrots, chopped aubergine, tomatoes, and broth. Let simmer for 15 minutes. Then add the lentils and cook for further 10 minutes. Season to taste.

For the cheese sauce, mix together all the ingredients.

In a baking dish pour some of the tomato sauce in the bottom. Add pasta sheets and cheese sauce. Do this a few times and top with tomato sauce and grated cheese. Bake at 200 C for about 30 minutes.