Jag hade både avokado och banan hemma som behövde användas, så de fick samsas i en kaka. Det blir saftigt och krämigt att använda banan och avokado i bakverk. Dessa innehåller endast lite dadelsirap, så de är inte översöta. Man kan förstås tillsätta mer sötma om man vill. 

I had both avocado and banana at home that needed to be used, so they got to come together in a cake. It gets moist and creamy to use banana and avocado in baked goods. These contain only a little date syrup, so they are not super sweet. You can of course add more sweetness if you like.


Vegan and Gluten-Free Banana Avocado Cakes

2 bananas, ripe
1 avocado, ripe
2 tbsp coconut oil
2 tbsp date syrup
2 flax eggs (2 tbsp flax meal + 4 tbsp water)
2 tbsp almond butter
2 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
pinch of salt

Mix the banana and avocado smooth. Add coconut oil, date syrup, flax eggs and stir. Then add the remaining ingredients and stir to combine. Pour the batter into 4 silicon molds (7cm in diameter) or into one bigger baking pan. Bake in 175 C for about 20 minutes.


Vegan och Glutenfria Banan Avocadokakor

2 bananer, mogna
1 avokado, mogen
2 msk kokosolja
2 msk dadelsirap
2 lin-ägg (2 msk malt linfrö+ 4 msk vatten)
2 msk mandelsmör
2 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
nypa salt

Blanda banan och avokado slätt. Blanda i kokosolja, dadelsirap, lin-ägg. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om. Häll smeten i 4 silikonformar (7cm i diameter) eller i en större bakform. Baka i 175 C i ca 20 minuter.