Along with the sun-dried tomato hummus I posted yesterday, I served falafel and pita. I fried my first in the pan to get them nicely browned and then baked them in the oven. Falafel baked in the oven is not the same as the ones you eat at the restaurant, because they are deep-fried and have a harder crust. I have a few times also deep-fried my falafels and like them probably better. But these are a good option, if not healthier :)
Falafel
15 small or 4 large patties
400 g can chickpeas, rinsed and drained
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
handful of parsley
1 tsp ground cumin
0,5 tsp ground paprika
0,5 tsp chilli powder
1-2 tbsp almond flour
1 tbsp oil
Drain the chickpeas and put them into the food processor
along with the onion, garlic, parsley, spices, flour and a little salt and
pepper. Blend until fairly smooth, then shape into round balls or patties with
your hands.
Heat coconut oil in a non-stick frying pan, add the
falafels, then quickly fry for 2-3 mins on each side until lightly golden. If you
make falafel balls you could after frying them bake them in the oven (175C) for
10 minutes to get them evenly cooked.
Falafel
15 små eller 4 stora biffar
400 g burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
handfull persilja
1 tsk mald kummin
0,5 tsk mald paprika
0,5 tsk chilipulver
1-2 msk mandelmjöl
1 msk olja
Lägg kikärterna i en matberedaren tillsammans med lök,
vitlök, persilja, kryddor, mjöl och lite salt och peppar. Blanda till en ganska
jämn smet, forma sedan till runda bollar eller biffar med händerna.
Värm kokosolja i en non-stick stekpanna, tillsätt
falaflarna, stek dem snabbt i 2-3 minuter på varje sida tills lätt gyllene. Om
du gör falafelbollar kan du efter att du stekt dem, baka dem i ugnen (175C) i
10 minuter för att få dem jämnt tillagada.
12 Comments
Åh så gott! Hummusen ser också underbar ut :) Hoppas att du får en skön söndag! Kram
ReplyDeleteTack snälla! Ha en fin dag, kram!
DeletePitabrödet ser ju amazing ut, egenbakat? Recept?
ReplyDeleteTack :) Här får du receptet jag använder mig av: http://hovkonditorn.blogspot.nl/2013/02/whole-wheat-pita.html
DeleteFalafel älskar jag! Det var längesen jag gjorde det nu, dock. Ska steka mina i ugnen nästa gång och se hur det blir :)
ReplyDeleteJa, i ugnen funkar det nog också!
DeleteLitet lättare falafel:) Egentligen gör man ju falafel av kikärter som inte är kokta,men varför inte så här också:)
ReplyDeleteJa, på det viset har jag också gjort några gånger.
DeleteÅhh falafel som är så gott. Åt det mycket när jag var i Israel för många år sen som voluntär.
ReplyDeleteKram
Åh, där var de säkert jättegoda! Kram
DeleteFalafel är ju så gott, vi åt det bara häromdagen :) Fast vi äter det ofta hos oss, kram!
ReplyDeleteJa, det är så gott! Kram
Delete