Påskhelgen är förbi och tiden går fort när man har det roligt. Vi hade en lugn påsk, var ute och njöt av det soliga och varma vädret och träffade kompisar. Igår hade vi sol på morgonen, men på eftermiddagen och kvällen har det regnat. Det har blivit choklad i form av chokladägg under helgen och jag bakade även en chokladkaka för att fira påsk.

The Easter holidays are over and time flies when you are having fun. We had a quiet Easter, we spent time outside enjoying the sunny and warm weather, and met up with friends. Yesterday we had sun in the morning, but the afternoon and evening was rainy. We have eaten chocolate educing Easter and I and I also baked a chocolate cake to celebrate Easter.


Chocolate Cake

75 g butter
50 g dark chocolate
100 g coconut sugar
20 g cocoa powder
90 ml coffee
85 g flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg, room temperature

chocolate ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
70 ml cream
30 ml coffee
pinch of sea salt
15 g butter

For the cake
Preheat oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter, chocolate, sugar, cocoa powder and coffee. When chocolate and butter has melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5 minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin. Bake for about 20 minutes or until a skewer comes out clean. Don't over-bake. Remove from oven and let cool in the tin for 10 minutes.

For the ganache
Bring the cream, coffee and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.



Chokladkaka

75 g smör
50 g mörk choklad
100 g kokossocker
20 g kakaopulver
90 ml kaffe
85 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg, rumstemperatur

choklad ganache
100 g mörk choklad, finhackad
70 ml grädde
30 ml kaffe 
nypa havssalt
15 g smör

Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör, choklad, socker, kakao och kaffe. När blandningen smält, ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.

För ganache
Värm upp grädde, kaffe och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred över kakan.