Jag tycker att det är roligt att experimentera fram lite nyttigare bakverk och då gärna glutenfria och vegana. Sötningsmedlet i dessa kex är dadlar och dadelsirap.

I think it is fun to experiment with a little healthier baked goodies and I like them to be gluten free and vegan. The sweetener in these cookies are dates and date syrup.



Glutenfria Dadel-Kokoskex
ca 10 kex

100 g mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2,5 msk fint hackad dadel
1 msk kokos
en nypa salt
1 chia ägg
1 msk dadelsirap
1 tsk vaniljextrakt
2 msk kokosolja, smält

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda först alla torra ingredienser i en skål. Blanda sedan i chia ägg, dadelsirap, vaniljextrakt, och kokosolja. Degen ska inte vara för blöt. Ta 0,5-1 matsked av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem och gör monster med en gaffel om du vill. Grädda i ugnen i 8 minuter.


Gluten Free Date-Coconut Cookies
about 10 cookies

100 g almond flour
1 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
2,5 tbsp finely chopped dates
1 tbsp desiccated coconut
pinch of salt
1 chia egg
1 tbsp date syrup
1 tsp vanilla extract
2 tbsp coconut oil, melted

Preheat the oven to 180 C degrees. First mix all the dry ingredients in a bowl. Then mix in chia egg, date syrup, vanilla extract, and coconut oil. The dough should not be too wet. Take a 0,5 -1 tablespoon of batter and place on a baking sheet with parchment paper. Flatten them gently with a fork and bake in the oven for about 8 minutes.