En grövre variant på bröd med fyrkornsflingor, pumpafrön, råg- och fullkornsmjöl. Mycket goda och jag vill att bröd skall ha tuggmotstånd. Chia tillför protein, bra fetter och bl.a. järn.
Vi har haft varma dagar i Amsterdam, över +10 grader och det känns mera som vår än vinter. Men här blåser det mycket, nästan varje dag. 

A coarser version of bread with 4-grain flakes, pumpkin seeds, rye and wholegrain flour. Very good and I want bread to have more texture than to be soft. Chia seeds adds protein, good fats and iron.
The weather in Amsterdam has been warm, around 10 degrees. It feels more like spring than winter. But it's really windy, almost every day.



Wholegrain Buns with Chia and Pumpkin Seeds

1,5 tbsp dry yeast
2 dl water (42°)
1,5 tbsp vegetable oil
1 tbsp agave / honey
1 egg
1 tsp salt
0,5 tbsp chia seeds
2 tbsp pumpkin seeds
1 dl 4-grain flakes
2 dl rye flour
4-5 dl wholegrain flour

Dissolve yeast in warm water. Add oil and agave, let stand for 5 minutes. Add the egg, salt, chia, pumpkin seeds, 4 grain flakes, rye flour and enough wholewheat flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 6-8 pieces, shape each into a ball. Place on baking sheets lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° for 8-10 minutes or until golden brown.


Fullkornsbröd med Chia och Pumpafrön

1,5 msk torrjäst
2 dl vatten (42 °)
1,5 msk vegetabilisk olja
1 msk agave / honung
1 ägg
1 tsk salt
0,5 msk chiafrön
2 msk pumpafrön
1 dl fyrkornsflingor
2 dl rågmjöl
4-5 dl fullkornsmjöl

Blanda jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och agave, låt stå i 5 minuter. Tillsätt ägg, salt, chia, pumpafrön, fyrkornsflingor, rågmjöl och tillräckligt med fullkornsmjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela upp i 6-8 bitar, forma varje till en boll. Placera på bakplåtspappersklädd plåt. Täck och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° C i 8-10 minuter eller tills gyllenbruna.