En saftig kaka med kvarg och citron curd som fyllning. När jag åt en bit av kakan, kom jag att tänka på att lakritspulver kunde ha varit gott att också ha i fyllningen. Får testa en annan gång.

A moist cake with quark and lemon curd as filling. Once I ate a piece of the cake, I came to think of liquorice powder, which goes well with lemon, so that would be good to add in the filling. Will try that another time.



Quark-Lemon Curd Crumb Cake

4 dl flour
2 dl sugar
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
125 g butter, melted
100 g sour cream
1 small eggs

topping
200 g quark
1 dl sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 dl lemon curd

Mix the dry ingredients, add the melted butter and mix. Take 1/3 of dough aside for the crumb that comes on top of the cake. In the remaining batter add sour cream and egg. Mix. Spread the batter in a baking paper lined pan (20x20cm), also a little up the sides. Mix the ingredients for the filling and pour over the base. Sprinkle the crumb on top. Bake at 180 degrees for about 40 minutes. Let cool before serving.


Kvarg-Citron Curd Smulkaka

4 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 g smör, smält
100 g gräddfil
1 litet ägg

Fyllning
200 g kvarg
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
0,5 msk citronskal


Blanda de torra ingredienserna, tillsätt det smälta smöret och blanda. Ta 1/3 av degen åt sidan till smulet som kommer ovanpå kakan. Tillsätt i resten av degen gräddfil och ägg. Blanda. Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd form (20x20cm), även lite upp på kanterna. Blanda ingredienserna till fyllningen och häll över kakbottnet. Strö på smulet. Grädda i 180 grader ca 40 minuter.