Speculoossmör har ju smak av kanel och jag tycker att den passar bra till en kaka som kan stå på julbordet. Har du  inget speculoossmör, ingen fara, jag har recept på hur du gör ditt eget :) 

Speculoos butter has the flavor of cinnamon and I think it fits nicely into a cake that can be served on Christmas. If you do not have speculoos butter, don't worry, I have the recipe on how to make your own :)


Speculoos Butter Bundt Cake

3 dl sugar
125 g butter, room temp
1 1/4 dl speculoos cookie butter
2 eggs, room temp
3 3/4 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
0,5 dl milk, room temp

Preheat the oven to 175 C. Prepare 4 small bundt pans or one bigger pan by greasing and flouring the pans.Cream together sugar, butter, speculoos butter in a mixer until light and fluffy. Add eggs one at a time, blending well after each addition. Add the flour, baking powder, salt alternatively with the milk. Spread into prepared pans. Bake for about 35-40 minutes for smaller cakes and 1h 15 minutes for a bigger cake. Remove from oven, let cool for 15 minutes and then invert and let cool completely.


Speculoossmörkaka

3 dl socker
125 g smör, rumstemp.
1 1/4 dl speculoossmör
2 ägg, rumstemp.
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
0,5 dl mjölk, rumstemp

Värm ugnen till 175 C. Förbered 4 små sockerkakaformar eller en större form genom att smörja och mjöla dem. Vispa ihop socker, smör, speculoossmör tills ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget, blanda väl efter varje tillsats. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och mjölk. Häll smeten i formarna. Grädda i ca 35-40 minuter för mindre kakor och 1h 15 minute för en större kaka. Ta ut ur ugnen, låt svalna i 15 minuter och vänd sedan på kakan och låt svalna helt.