To succeed with fudge, it's good to use a candy thermometer. But if you don't have one, you can also drop some batter into a glass of cold water, and it's ready if if can easily be rolled into a soft ball. If you are using a thermometer, the temperature of the batter should reach 114-116 degrees C when ready. I even took time when I made fudge and boiled it for 18 minutes and 15 seconds :) But the time may vary depending on the size of the pan you are using.
Liquorice
Fudge
1,5
dl cream / milk
1,5
dl sugar
2
tbsp cocoa
a
pinch of salt
1
tbsp butter
30
pcs turkish pepper or 1 tbsp licorice powder
Mix
milk, sugar, cocoa, turkish pepper / powder and salt in a heavy saucepan. Bring
to a boil, stirring occasionally and cook for about 20 min (depends on the size
of your pan, mine took 18 minutes). Stir a few times during the cooking. You
know it’s ready when a small sample dropped into a bowl of cold water can
easily be rolled into a soft ball. It should flatten when pressed between your
fingers. The temperature should reach 114-116 degrees C. Add the butter and
beat with a wooden spoon. Pour the mixture into a small baking pan lined with
parchment paper. Allow to cool. Cut into pieces.
Lakritsfudge
1,5
dl grädde / mjölk
1,5
dl socker
2
msk kakao
en
nypa salt
1
msk smör
30-40
st turkisk peppar eller 1 msk lakritspulver
Blanda
mjölk, socker, kakao, turkisk peppar / lakritspulver och salt i en kastrull.
Koka upp under omrörning och koka i ca 20 minuter (beroende på storleken på din
kastrull, det tog 18 minuter för mig). Rör några gånger under tillagningen. Gör kulprovet. Kan du forma
smeten till en mjuk boll, är den klar. Om du använder termometer skall temperaturen nå 114-116
grader C. Vispa
därefter ner smöret. Rör smeten blank. Häll smeten i en liten form med
bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.
12 Comments
Vad gott! Lakrits är ju bland det bästa som finns :)
ReplyDeleteJa, det är så gott!
DeleteSer underbart goda ut! Lakrits är så gott! Kram
ReplyDeleteTack :) Kram tillbaka!
DeleteFy tusan så läcker din fudge ser ut!
ReplyDeleteSer himla gott ut! Jag tänkte ge mig på lakritstryffel imorgon. Har du använt dig av lakritssirap någon gång? Ps. Min blogg är tillbaka på ursprunglig adress igen.
ReplyDeleteTack! Tryffel låter gott det också. Nej, jag har aldrig testat lakritssirap.
DeleteHjälp! Listan över julgodis-jag-vill-göra bara växer ... och sen ska allt ätas upp också ;-) Älskar lakrits!
ReplyDeleteHaha, ja man måste välja de godaste :)
DeleteTvå gånger har jag misslyckats med fudgen i år. Receptet på arla var nog fel, det blev kola. Nästa recept jag testade blev halva smeten fudge och resten kolasås.Så jag gick till affären och köpte istället.
ReplyDeleteLakrits låter som en goding:)
Hmm, ja det är inte alltid så lätt, men en digital termometer underlättar en hel del. Du gjorde helt rätt att köpa istället )
DeleteSåg verkligen goda ut!!!
ReplyDeleteKram