Idag firas Finlands självständighetsdag. 6 December 1917 förklarade Finland sig självständigt från RysslandDagen till ära blir det en kaka med smak av jul i form av en pepparkakstigerkaka. 

Vilken storm vi hade igår, både tåg och flygtrafiken var inställd. Idag blåser det ännu friskt och i morse haglade det. 


Today, Finland's Independence day is celebrated6 December 1917 Finland declared its independence from Russia. To mark the occasion I'm serving a cake with a flavor of Christmas in the form of a gingerbread "tiger" cake. Tiger comes from the pattern that is formed from the light and the dark batters. 

What a storm we had yesterday, both the rail and air traffic was canceled. Today the wind is still considerably and this morning it was raining.


Pepparkakstigerkaka

200 g smör
2 dl socker
3 ägg
2 dl bovetemjöl
2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 msk kakaopulver
2 tsk pepparkakskrydda

Smörj och mjöla en 1,8-liters ringform. Värm ugnen till 175 C.
Vispa smör och socker till ett skum. Tillsätt äggen ett i taget, vispa väl.
Blanda ihop alla torra ingredienser, förutom kakaopulvret och pepparkakskryddan. Rör ner i ägg-sockersmeten växelvis med mjölken. Ta 1/3 av kaksmeten i en annan bunke och blanda i kakaopulver och pepparkakskrydda.
Häll hälften av den ljusa kaksmeten i botten på kakformen och häll på choklad-pepparkakssmeten. Häll sedan resterande smet på. Nagga smeten med en gaffel för att få ett swirl i kakan. Grädda kakan i ugnen ca 50-55 minuter. Låt svalna.


Gingerbread "Tiger" Cake

200g butter
2 dl sugar
3 eggs
2 dl buckwheat flour
2 dl almond flour
2 tsp baking powder
2 tsp vanilla
1 dl milk
2 tbsp cocoa powder
2 tsp gingerbread spice

Grease and flour a 1.8-liter cake tin. Preheat oven to 175 C.
Beat butter and sugar to a foam. Add the eggs one at a time, beating well.
Mix all dry ingredients, except the cocoa powder and gingerbread spice. Stir into the egg-sugar batter alternately with the milk. Take 1/3 of the cake batter in a separate bowl and mix in cocoa powder and gingerbread spice.

Pour half of the light cake batter into the bottom of the cake tin and pour over the chocolate- gingerbread batter. Pour the remaining batter on. Prick the dough with a fork for a swirl in the cake. Bake in the oven for about 50-55 minutes. Allow to cool.