Om du brukar baka småbröd till julen har jag här ett förslag, kardemummakakor. Inte den vanliga julkakan, med smak av kanel eller pepparkaka, utan istället kryddad med kardemumma. Jag använde kokossocker och dadelsirap, men du kan lika bra använda farinsocker och vanlig sirap. Receptet hittade jag på Valio.

If you usually bake cookies for Christmas, I have here a suggestion, cardamom biscuits. Not the usual Christmas biscuit,  flavored with cinnamon or gingerbread, but instead flavored with cardamom. I used coconut sugar and date syrup, but you can just as well use brown sugar and syrup. The recipe I found on Valio.



Kardemummasmåbröd

100 g smör, mjukt
3/4 dl kokossocker
1/4 dl dadelsirap
2 tsk mald kardemumma
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap tills fluffigt. Kombinera de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Forma degen till en rulle (Ø 4 cm), och svep in i plastfolie och ställ i kylen i ca 1 timme. Skär rullen i tunna skivor, lägg dem på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Baka i mitten av ugnen i 175 grader i 7-8 minuter.


Cardamom Biscuits

100 g butter, soft
3/4 dl coconut sugar
1/4 dl date syrup
2 tsp ground cardamom
2,5 dl flour
0,5 tsp bicarbonate of soda


Beat butter, sugar and syrup until fluffy. Combine the dry ingredients and stir into the batter. Shape the dough into a roll (Ø 4 cm), and wrap in plastic wrap and place in the fridge for about 1 hour. Cut the roll into thin slices, put them on a parchment paper covered baking sheet. Bake in the center of the oven at 175 C for 7-8 minutes.