Min favoritsmak på glass som barn var päron. Jag gillar den än idag, men nu tävlar den med vanilj och lakrits. Jag ville testa att göra egen päronglass, sådan man köper i glasskiosken, även om jag anade att jag inte kommer att få den rätta smaken och färgen :) Jag valde att rosta päronen för att få ut det mesta av smaken i dem, men inte smakar den som min barndoms päronglass. God var den absolut, men päronsmaken är mild. Har du tips på hur man får päronglass att smaka mera päron utan onödiga tillsatsämnen?

My favorite flavor of ice cream as a child was pear. I like it still  today, but it now competes with vanilla and licorice. I wanted to try to make my own pear ice cream, like the one I use to buy from the ice cream store, although I sensed that I was not going to get the right taste and the color :) I chose to roast the pears to get the most of the flavor from them, but it does not taste like the store bought pear ice cream. It was delicious, but the pear flavor is mild. Do you have tips on how to get the pear ice cream tasting more of the pears without unnecessary additives?


Roasted Pear Vanilla Ice Cream

4 pears, diced
5 dl cream
2 dl milk
1 3/4 dl agave nectar
2 tsp whiskey
1 vanilla bean, seeds
1 tsp pure vanilla extract
1/4 tsp sea salt

Preheat oven to 225C and line a baking sheet with parchment paper. Put pears on the sheet and roast until tender, about 20 minutes. Allow the pears to cool, then mix them to a smooth consistency and place in the refrigerator for 30 minutes. Combine all ingredients including pears in a blender, and process until well blended. Freeze mixture in an ice-cream maker. Pour into a freezable container with a lid and place in the freezer for at least a few hours to firm up.


Rostad Päron Vaniljglass

4 päron, tärnade
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 3/4 dl agavenektar
2 tsk whisky
1 vaniljstång, frön
1 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk havssalt

Värm ugnen till 225C och klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg päronbitarna på plåten och rosta tills de är mjuka, ca 20 minuter. Låt päronen svalna, mixa dem sedan till en slät konsistens och ställ i kylskåpet i 30 minuter. Blanda alla ingredienser inklusive päron i en mixer, och mixa väl. Häll blandningen i en glassmaskin och kyl glassen enligt maskinens instruktioner. Häll i en burk med ett lock och ställ in i frysen i minst ett par timmar för att stelna.