De här brownies blev mycket goda och är dessutom hälsosamma. De innehåller inget vitt mjöl eller vitt socker. Och zucchini är bra att använda i bakverk, då det smakar inte så mycket, men ger saftighet till bakverken. Testa gärna om du vill ha nyttigare bakverk. Inspirationen kommer härifrån och härifrån.

These brownies were very good and they are healthy too. They contain no white flour or white sugar. And zucchini is good to use in baked goods, as it does not taste much, but gives moistness to the baked goodies. Please try if you want healthier baked goods. The inspiration for these comes from here and here.


Gluten-Free Chocolate Zucchini Brownies

1 dl shredded zucchini
3/4 dl applesauce, unsweetened
2 3/4 water
2 tsp pure vanilla extract
3 tbsp flaxmeal
115 g coconut oil
1 3/4 dl cocoa powder
2,5 dl coconut flour
0,5 tsp salt
0,5 tsp baking soda
1 3/4 dl tagatose or xylitol or sugar of choice
1 dl dark chocolate chips, optional

Frosting

1 dl cocoa powder
2 tbsp agave
1 dl coconut oil

Preheat oven to 175 C, and line a 25x30 cm baking dish with parchment paper. Set aside. In a mixing bowl, whisk together the first 6 ingredients and let sit at least 5 minutes. Add the rest of the ingredients ans stir until evenly mixed. Pour into the baking dish. Bake for 15-20 minutes. Let cool.
Frosting: mix all ingredients together and spread the sauce over the brownies. Put in the fridge for 20 minutes before serving. Store in the fridge.


Glutenfri Choklad Zucchini Brownies

1 dl riven zucchini
3/4 dl äppelmos, osötad
2 3/4 vatten
2 tsk vaniljextrakt
3 msk linfrömjöl
115 g kokosolja
1 3/4 dl kakaopulver
2,5 dl kokosmjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
1 3/4 dl tagatose / xylitol eller socker efter önskemål
1 dl mörk choklad i bitar, valfria

frosting
1 dl kakao
2 msk agave
1 dl kokosolja

Värm ugnen till 175 C, och klä en 25x30 cm ugnsform med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. I en bunke, vispa ihop de första 6 ingredienserna och låt sitta i minst 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör tills allt är blandat. Häll i ugnsformen. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.
Frosting: Blanda alla ingredienser tillsammans och bred över brownies. Ställ i kylen i 20 minuter före servering. Förvara i kylskåp.