En paj som bär med sig många barndomsminnen. Denna gång har jag bakat den på finska blåbär :) Min mamma vet hur mycket jag uppskattar vilda blåbär, att hon ställde sig i skogen för att plocka mig en liter blåbär, som sedan svärmor packade ner i kappsäcken när hon kom på besök till Amsterdam. Det kallas kärlek det. Tack fina mamma! Du är guld värd.

This is a pie that has a lot of childhood memories. This time I baked it with Finnish blueberries :) My mom knows how much I appreciate wild blueberries, so she went blueberry picking, which then my mother-in-law packed in her suitcase when she came for a visit to Amsterdam. That's love. Thank you dear mom! You are worth gold.


Blåbärspaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil
1 ägg
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Häll blåbären på degen (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda ägg med gräddfil och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.


Blueberry Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

2 dl sour cream
1 egg
0,75 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4-5 dl blueberries
(2 tsp potato flour)

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Pour the blueberries on the dough (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Mix egg with sour cream and sugar. Pour over the blueberries. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.