En fräsch och god ostkaka med smak av sommar och med smultopping. Jag är väldigt förtjust i ostkaka. En period åt jag ofta ostkaka, nu har jag haft paus :)  

A fresh and delicious cheesecake with the taste of summer and with the crumb topping. I'm very fond of cheesecake. I had a period when I ate cheesecake quite often, but now I have had a break :)


Berry-Almond Cheesecake

3 dl flour
1 dl rolled oats
1 dl brown sugar
120 g butter, cold

filling
225 g cream cheese
2 dl sugar
1/4 tsp salt
0,5 tsp vanilla extract
0,5 tsp almond extract
1 egg
4 dl fresh or frozen berries, chopped

Combine flour, oats, and brown sugar in a bowl, then add the butter and stir until crumbly. Reserve 2 dl of crumb mixture for the topping. Lightly grease a 22 cm baking pan and press the remaining mixture into the bottom of the pan.
For the filling, beat the cream cheese and sugar together in a small bowl, then add the salt, vanilla, almond, and egg. beat until well combined. Fold in the berries and pour over the crust. Sprinkle the reserved crumb mixture over the top. Bake at 175° C for 35-45 minutes or until set. Let cool and refrigerate for at least two hours before serving.


Bär-Mandel Cheesecake

3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl farinsocker
120 g smör, kallt

fyllning
225 g färskost
2 dl socker
1/4 tsk salt
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk mandelextrakt
1 ägg
4 dl färska eller frysta bär, hackad

Banda mjöl, havregryn och farinsocker i en skål, tillsätt sedan smöret och rör om tills smuligt. Ta åt sidan 2 dl av smulablandningen för toppingen. Smörj en 22 cm bakform och tryck den återstående blandningen i botten av formen.
Till fyllningen, rör ihop färskost och socker i en skål, tillsätt sedan salt, vanilj, mandel och ägg. Blanda i bären och häll över kakbotten. Strö över resterande smulblandningen. Grädda i 175 ° C i 35-45 minuter eller tills fyllningen stelnat. Låt svalna och ställ i kylskåp i minst två timmar före servering.