Vegetariska biffar gör jag gärna och det blir sådana ganska ofta hemma hos oss. De passar bra till hamburgare, gärna med hemgjorda hamburgerbröd, men man kan lika väl äta dem med en fräsch sallad på t.ex. couscous. 

I like to make veggie patties and we eat them quite often in our home. They go well as burgers, preferably with homemade hamburger buns, but you might as well eat them with a fresh salad made of couscous.


Lentil Ricotta Patties            

5 dl cooked lentils, pureed (I used red lentils)
1-2 dl almond meal / plain breadcrumbs / rolled oats
1-1,5 dl  ricotta
0,5 dl Parmesan cheese, grated
1 clove garlic, grated
1 tsp dried basil
1 egg
salt
pepper
oil for frying

Combine lentils, almond meal, ricotta, parmesan, garlic, and basil in a bowl. Season to taste. Add the egg and stir. Refrigerate the mixture for at least two hours.
Shape mixture into patties. In a skillet, heat oil and add the patties and cook for about 3-4 minutes per side, until browned. Drain on paper towels.


Lins Ricottabiffar

5 dl kokta linser, mosade (jag använde röda linser)
1-2 dl mandelmjöl / ströbröd / havregryn
1-1,5 dl  ricotta
0,5 dl parmesanost, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad basilika
1 ägg
salt
peppar
olja till stekning

Kombinera linser, mandelmjöl, ricotta, parmesan, vitlök, och basilika i en skål. Krydda efter smak. Tillsätt ägget och rör om. Ställ blandningen i kylskåp i minst två timmar. Forma blandningen till biffar. I en stekpanna, värme olja och tillsätt biffarna och stek i ca 3-4 minuter per sida, tills bruna. Låt rinna av på hushållspapper.