Det går verkligen att baka själv ett riktigt finsk rågbröd. Ett sådant bröd som är tungt och har en hård skorpa och inuti är brödet mjukt. Och smaken är precis så som den skall vara. Receptet hittade jag på en finsk blogg. Det tar förstås några dagar att göra brödet, men den aktiva tiden är inte lång och det är så värt tiden. 

It really is possible to bake yourself a real Finnish rye bread. The bread is heavy and has a hard crust and inside the bread is soft. And the taste is just as it should be. I found the recipe on a Finnish blog. It takes a few days to make the bread, but the active time is not long and it is so worth the time.


Rågbröd

surdegsgrund
3-4 skivor mörkt rågbröd
1l ljummet källvatten
1l rågmjöl

deg
1 msk färsk jäst (behövs endast första gången brödet görs)
5 dl ljummet källvatten
15-16 dl rågmjöl
2 tsk fint havssalt

Börja med att förbereda surdegsgrunden. Skär bort de hårda kanterna i brödskivorna och smula brödet i källvattnet. Häll i rågmjöl, under ständig omrörning. Täck skålen med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur i 1-2  dagar eller tills det bubblar och luktar surt, rör om några gånger under jäsningen.

Lägg surdegsgrunden i en hushållsmaskin. Tillsätt källvatten blandat med färsk jäst. Jästen behövs första gången för att jäsa den tunga degen.

Lägg i rågmjöl lite i taget och låt maskinen gå på låga varvtal. Slutligen, tillsätt saltet och låt maskinen gå tills degen är smidig. Degen är klar när den är seg och tung. Täck degen och låt jäsa på en dragfri plats i 4-5 timmar.
  
Häll degen på en arbetsyta med mycket rågmjöl. I detta skede, ta vara på 1 dl av degen och frys ner. Knåda degen för att få bort luftbubblorna. Forma degen till bröd och lyftbröden på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1-1,5 timmar. De jästa brödens yta bryts en aning och är nätliknande.

Värm ugnen till 250 grader. Baka rågbröden i 250 graders värme ca 20-30 minuter. Sänk värmen till 200 grader och fortsätta baka i ungefär en timme. Låt bröden svalna på ett galler och täck genast med en kökshandduk så att skalet mjuknar. Brödet är lättare att skära om det får stå till följande dag.

Baka bröd i framtiden med grunden som du tillvaratog från första baktillfället. Låt degen tina, och mata den genom att hälla i 2 dl ljummet källvatten. Låt stå ett par timmar, rör runt några gånger. Tillsätt sedan 1,5 dl källvatten och 2 dl rågmjöl. Rör om och låt stå, täckt, till följande dag. Fortsätt att baka bröd enligt instruktionerna som till andra dagen.




Rye Bread

starter
3-4 slices dark rye bred
1 l lukewam spring water
1l rye flour

dough
1 tbsp fresh yeast (note: only when making the first bread)
5 dl lukewam spring water
15-16 dl rye flour
2 tsp fine sea salt

Start by preparing the starter. Cut the hard edges off the bread slices and crumble the bread into a bowl. Add the spring water. Add rye flour, stirring constantly. Cover the bowl with a cloth and let stand at room temperature for 1-2 days, or until it bubbles and smells sour, stir a few times during fermentation.

Add the strter to a household appliance. Add spring water mixed with fresh yeast. The yeast is needed the first time to ferment the heavy dough.

Add rye flour a little at a time and let the machine run at low speed. Finally, add salt and let the machine run until the dough is smooth. The dough is ready when it is tough and heavy. Cover the dough and let rise in a draft-free place for 4-5 hours.
  
Pour the dough onto a work surface with plenty of flour. At this stage, take 1 dl of dough and freeze, for later use. Knead the dough to remove air bubbles. Shape the dough into bread and lift the bread on a baking sheet with parchment paper. Let rise 1-1,5 hours.

Preheat oven to 250 degrees. Bake the bread in 250 degree heat about 20-30 minutes. Reduce heat to 200 degrees and continue baking for about an hour. Allow the bread to cool on a rack and cover immediately with a towel so that the crust softens. The bread is easier to slice if it is allowed to stand until the following day.

Bake bread in the future with the strater that you took away from the first bake session. Let dough thaw, and feed it by pouring 2 dl lukewarm spring water. Let stand for couple of hours, stir a few times. Then add 1,5 dl spring water and 2 dl rye flour. Stir and let stand, covered, until the following day. Continue to bake bread according to the instructions for the second day.