En saftig och inte för söt kaka bjuder jag på idag. Gott med marsipan och körsbär i smulet.

Vi är på landet, hemma hos mina föräldrar och har det bra. Blir bjudna på godsaker och igår åt vi mammas snålsoppa (sommarsoppa), som är väldigt god. Skall lägga upp receptet någon dag. Idag skall jag åka till Ekenäs med min syster, shopping och fika står på agendan. 

A moist and not too sweet cake, is my recipe for you today. Delicious with marzipan and cherries in the crumb.

We are in Finland, on the country side, at my parents and we are having a good time. We are being served lots of yummy treats and yesterday we ate mom's summer soup, which is very good. Will post the recipe some day. Today, I will go to Ekenäs/Tammisaari with my sister, we are going to do some shopping and have a coffee break somewhere.


Cherry Marzipan Streusel Squares

100 g flour
50 butter, chilled
1 tbsp icing sugar
2 tbsp water, cold

streusel
75 g flour
75 g sugar
25 g butter, soft
50 g marzipan
50 g glace cherries, chopped

almond layer
100 g butter
75 g sugar
2 large eggs
100 g ground almonds
25 g flour

5 tbsp morello cherry jam

Mix together the flour, butter and sugar for the pastry. Add water and mix. Add a few more drops of water, if needed, to bring the dough together.

Press the pastry into a greased 18 cm square tin. Refrigerate for 30 minutes. Preheat the oven 200 degrees C.

Make the topping, mix together flour, sugar and butter. Stir in the marzipan and cherries.

To make the almond layer, mix all the ingredients together.

Spread the cherry jam on the chilled pastry base. Spoon the almond mixture on top of the jam. Scatter the streusel topping over the top. Bake for 40 minutes, until lightly golden. Cover with foil towards the end. Leave to cool, before cutting into 12 squares.



Körsbär Marsipan Smulrutor

100 g mjöl
50 smör, kallt
1 msk florsocker
2 msk vatten, kallt

smul
75 g mjöl
75 g socker
25 g smör, mjukt
50 g marsipan
50 g körsbär på burk, hackade

mandelfyllning
100 g smör
75 g socker
2 stora ägg
100 g malda mandlar
25 g mjöl

5 msk morello körsbärssylt

Blanda samman mjöl, smör och socker till degen. Tillsätt vatten och blanda. Lägg till några droppar vatten, om det behövs, för att föra samman degen.

Tryck degen i en smord 18 cm fyrkantig form. Ställ i kylskåp i 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader C.

Gör smulet, blanda ihop mjöl, socker och smör. Blanda i marsipan och körsbär.

För att göra mandellagret, blanda alla ingredienser tillsammans.

Bred körsbärssylt på det kylda botten. Häll mandelblandningen ovanpå sylten. Strö smulet över. Baka i 40 minuter, tills gyllene. Täck med folie mot slutet av gräddningstiden. Låt svalna, innan du skär i 12 rutor.