Jag har i högstadiet haft rollen som Fredrika, då vi firade dagen med fest, dans och tårta.
Vanligtvis är tårtan grov i konsistensen, gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd och indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. Jag använder mig av mandelmjöl, pepparkakssmulor och mandelarom i smeten.
Runeberg's torte is a cake which is eaten on Runeberg Day
on February 5. It is named after the Finnish national poet Johan Ludvig
Runeberg, who claimed to have eaten every day such a torte. It is also said that
it was his wife Fredrika Runeberg who invented the torte in the 1850s.
In high school we celebrated Runeberg Day with celebration,
dancing and the torte. One year I had the role of Fredrika on Runeberg's Day!
Usually the cake is coarse in texture, made with almonds or hazelnuts and breadcrumbs and soaked in rum or punch and garnished with icing and raspberry jam. I use almond flour, gingerbread crumbs and almond flavoring in the batter.
Usually the cake is coarse in texture, made with almonds or hazelnuts and breadcrumbs and soaked in rum or punch and garnished with icing and raspberry jam. I use almond flour, gingerbread crumbs and almond flavoring in the batter.
200
g margarin
2
dl socker
2
ägg
3
dl mjöl
1
dl pepparkakssmulor
1,5 dl mandelmjöl
2
tsk bakpulver
0,5
tsk mandelarom
1 tsk kardemumma
1,5
dl mjölk
hallonsylt
fukta
med
1
dl vatten
0,5
tsk mandelarom
1
- 2 dl hallonsylt
glasyr
1
dl florsocker
2
tsk vatten
Vispa
det mjuka margarinet och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa
samtidigt. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan
i degen. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken. Fördela
smeten i muffinsformar. Gör ett litet hål i smeten och lägg en klick hallonsylt
i varje hål. Grädda tårtorna i 200 grader i 20-25 minuter beroende på storlek.
Låt dem svalna.
Fukta
de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på hallonsylt.
Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.
Runeberg's Torte
200
g margarine
2
dl sugar
2
egg
3
dl flour
1
dl cookie crumbs
1,5 dl almond flour
2
tsp baking powder
0,5
tsp almond essence
1 tsp cardamom
1,5
dl milk
raspberry
jam
moisten
with
1
dl water
0,5
tsp almond essance
1
- 2 dl raspberry jam
glaze
1
dl icing sugar
2
tsp water
Beat
the soft margarine and sugar. Add eggs one at a time, and whisk together.
Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the batter. Pour in
the almond essence and cardamom. Finally, stir in milk. Divide batter into
muffin cups. Make a small hole in the batter and add a dollop of raspberry jam
into each hole. Bake cakes at 200 degrees for 20-25 minutes depending on size.
Let them cool.
26 Comments
Godmorgon!:)
ReplyDeleteSynd att jag bakade igår kväll...du vet, min tisdagskaka (sverigekaka blev det) kanske ska bli finskt vid nästa bak då för de små bakelserna ser väldigt goda ut. Visst borde man kunna använda en stor form istället, jag vill ju alltid att det ska gå fort att göra;)
Receptet på rotfruktsgratängen lånar jag också:) jag brukar göra nåt liknande men ha grönsakerna i bitar istället, det här var mycket smartare och blir förmodligen mycket godare.
Jag hoppas att Du får en riktigt bra dag!
kram lisamaja
Ja, man kan baka dessa i en stor form, gott så också! Roligt om du gillar mina recept, tack Lisa-Maja!
DeleteÖnskar dig en fin dag, kram!
Vad kul att läsa historien bakaom den här bakelsen! Du får ta rollen som Fredrika idag och njuta av en bekelse. Den ser god ut!:)
ReplyDeleteHa det bra! Kram
Tack Helena! Kram
DeleteVilken spännande tårta! Den känner jag faktiskt inte igen!
ReplyDeleteJa, en saftig och god tårta!
DeleteThis torte looks wonderful and so soft! A delicious treat.
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Thank you Rosa!
DeleteVilka fina små bakverk:) ser riktigt gott ut!
ReplyDeleteHa en fin dag!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack Victoria! Ha en fin dag, kram!
DeleteDe ser jättefina ut;jag måste nog göra några också.De är ju så goda:)
ReplyDeleteTack Yaelian! Ja, de är så goda.
DeleteLåter gott och är väldigt fina..
ReplyDeleteHa en fin kväll, kram
Tack Jessica!
DeleteMinns att du förra året också gjort sådana här... låter fortfarande spännande ska du veta och dina bilder är så fina!
ReplyDeleteJa, dessa bakar jag varje år på Runebergsdagen! Tack!
DeleteLåter som en god blandning med pepparkakssmak och hallon, bra sätt att ta hand om eventuella rester från julen:)
ReplyDeleteKram
Ja, de här har en mycket god smak! Kram
Deleteherkullista =P tämä päivä meni itseltä ihan ohi,huomasin vasta kun oli lippu salossa ;D
ReplyDeleteOvat kyllä hyviä! :)
DeleteUhm, de ser så trevlig ut! Jag älskar att baka med mandel mjöl och ljud recept stor aromatisk! Tack så mycket för receptet och har en vacker vecka, kram!
ReplyDeleteTack! Mandelmjöl gillar jag också att baka med! Ha en fin dag, kram!
DeleteMen åh, mina som jag köpte i Helsingfors hann jag aldrig äta i tid! Kan du skeppa hit en till mig så att jag får smaka?
ReplyDeleteOj, nej vad synd, för tårtan är verkligen god! Jag skulle gärna skicka en till dig :)
Deleteså goda de ser ut,nåt ja aldrig testat men skulle lätt vilja äta ett par såna.
ReplyDeleteTack, de är goda, testa gärna!
Delete