Coffee Cakes are good and you vary the taste after your satisfaction. Today's cake, I flavored with orange and cinnamon. I also used brown sugar to get a caramel flavor to the cake.
Cinnamon-Orange Crumb Coffee Cake
60
g butter, at room temperature
1,5
dl brown sugar, packed
0,5
tsp vanilla sugar
2
dl flour
0,5
tsp cinnamon
orange
zest of half an orange
0,5
tsp baking soda
a
pinch of salt
1
large egg
¾
dl Greek yogurt
crumb
topping:
0,5
dl brown sugar
1
tsp cinnamon
orange
zest of half an orange
a
pinch of salt
50
g butter, melted
1,5
dl flour
Preheat
oven to 180 degrees C. Lightly butter a baking dish.
To
make the crumb topping, combine sugar, cinnamon, orange zest and salt in a
medium bowl. Whisk in melted butter. Add flour and stir just until moist.
Spread out mixture on parchment paper to dry until ready to use.
Beat
butter, brown sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Beat in the egg,
until well combined. Add dry ingredients and Greek yogurt and stir.
Scoop
the batter evenly into prepared baking dish. Sprinkle with crumb topping. Bake
for 30-35 minutes, or until a tester inserted in the center comes out clean.
Kanel-Apelsin
Kaffekaka med smultopping
60
g smör, rumstemperatur
1,5
dl farinsocker, packat
0,5
tsk vaniljsocker
2
dl vetemjöl
0,5
tsk kanel
apelsinskal
en halv apelsin
0,5
tsk bikarbonat
en
nypa salt
1
stort ägg
3/4
dl grekisk yoghurt
smultopping:
0,5
dl farinsocker
1
tsk kanel
apelsinskal
av en halv apelsin
en
nypa salt
50
g smör, smält
1,5
dl vetemjöl
Värm
ugnen till 180 grader C. Smörj en bakform.
Börja
med att göra smulet. Kombinera socker, kanel, apelsinskal och salt i en skål. Rör
i smält smör. Tillsätt mjöl och blanda. Sprid ut blandningen på ett
bakplåtspapper för att torka en aning tills den ska användas.
Vispa
smör, farinsocker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Vispa i ägget.
Blanda i de torra ingredienserna och yoghurt och rör om.
Skeda
smeten jämnt i bakformen. Strö på smulet. Grädda i 30-35 minuter, eller tills
en provsticka som införs i mitten av kakan kommer ut ren.
26 Comments
Kaffekakor är toppen kram Diana
ReplyDeleteJa! Kram
DeleteWow...I think this must have smelled so good while it cooked! Yum!
ReplyDeleteYes, it was a lovely smell! Thanks!
DeleteDet är bra recept du alltid levererar, tack för en annan bra recept som ska testas! Ha en härlig dag kram!
ReplyDeleteTack fina du! Kram
DeletePerfekt kaka till VM-soffan!
ReplyDeleteTack!
Ja, den passar säkert fint!
DeleteÅh, jag älskar såna där kakor med smultopp! Din ser jättegod ut!
ReplyDeleteJa, smulet brukar göra det lilla extra! Tack!
DeleteKaffe är gott i kakor! Dock har jag själv ofta blandat chokla doch kaffe. Ska nog testa med en annan smak till, såsom just kanel!
ReplyDeleteJavisst är det! Det är roligt att testa olika smakkombinationer.
DeleteMMMM Härlig blogg du har:) har du bloglovin eller twitter??
ReplyDeleteOm du gillar inredning kan du kolla in min blogg:)
ha en kanondag
LOVE Maria från inredningsvis.se
Hej Maria! Tack, jag har både bloglovin och twitter:
Deletehttp://www.bloglovin.com/en/search/hovkonditorn
https://twitter.com/#!/hovkonditorn
Skall kolla in hos dig!
Så snygg och det låter så gott. Här försöker jag snåla på sötsaker och godheter för att hålla formen. Men det går inte alltid;)
ReplyDeleteTack Ann-Sofi! Jag förstår att det kan vara svårt.
DeleteBeautiful Coffee Cake!
ReplyDeleteWhat a lovely cake. The combination of cinnamon and orange sounds really delicious. I'll have to give this a try. I hope your week is going well. Have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThank you Mary! Have a great day!
DeleteVilka härliga smakkombinationer! Låter väldigt gott!
ReplyDeletekram
//Lana
Tack :) Kram
DeleteApelsin och kanel, en finfin kombination in deed vännen, kram!
ReplyDeleteJa, mums! Kram
DeleteÅh så god! Skulle verkligen inte sitta fel med en stor bit av kanel-apelsin kaffekakan. Mums!Som vanligt så spännande och rätt kombinerat.
ReplyDeleteOh yummm! When I was young, my mom would often prepare coffee cake for when I got home from school. I loveddd the crumb streusel topping....it was favourite part!!
ReplyDeleteThe crumbs are always the best thing :)
Delete