En god kaka med både citron och lime. Syrlighet från citron och en mer aromatisk smak av lime. Kakan blev snabbt en favorit hemma hos oss. Lime är säsongens råvara hos det gröna skafferiet. Kakan är mitt bidrag.

A delicious cake with both lemon and lime. Sourness of lemon and a more aromatic flavor of lime. The cake quickly became a favorite at our house. Lime is the seasonal commodity at the blog gröna skafferiet. The cake is my contribution.


Lemon-Lime Coffee Cake

80 g butter, room temperature
2,5 dl sugar
1 large egg
1 tbsp lime zest
5 dl flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
pinch of  salt
1 dl fresh lemon juice
1 dl buttermilk

streusel
3/4 dl sugar
1 dl flour
1 tbsp lime zest
pinch salt
1 tbsp fresh lemon juice
45 g butter, melted

Preheat oven to 175C. Lightly grease a 22 cm baking pan.
In a bowl, cream together butter and sugar until light. Beat in egg and lime zest.
Stir together flour, baking powder, baking soda and salt. Stir in one third of the flour mixture, followed by the lemon juice. Stir in another third of the flour mixture, followed by the buttermilk. Stir in remaining flour mixture, mix. Pour into prepared pan.

Make the streusel. In a bowl, stir together sugar, flour, lime zest and salt. Add in melted butter and lemon juice and stir with a fork until mixture is crumbly. Sprinkle evenly over cake batter.

Bake for about 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center comes out clean. Allow cake to cool completely in the pan before slicing.


Citron-Limekaka

80 g smör, rumstemperatur
2,5 dl socker
1 stort ägg
1 msk limeskal
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
1 dl färsk citronsaft
1 dl kärnmjölk

smul
3/4 dl socker
1 dl vetemjöl
1 msk limeskal
nypa salt
1 msk färsk citronsaft
45 g smör, smält

Värm ugnen till 175C. Smörj en 22 cm bakform.
I en skål, vispa ihop smör och socker tills fluffigt. Vispa i ägg och limeskal.
Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Rör i en tredjedel av mjölblandningen, följt av citronsaft. Rör i en annan tredjedel av mjölblandningen, följt av kärnmjölk. Rör i resterande mjölblandning, blanda. Häll i bakformen.

Gör smulet. I en skål, rör ihop socker, mjöl, limeskal och salt. Lägg i smält smör och citronsaft och rör om med en gaffel tills blandningen är smulig. Strö jämnt över kaksmeten.

Grädda i ca 40 minuter, eller tills en tandpetare införs i mitten kommer ut ren. Låt kakan svalna helt i formen innan du skär i bitar.