Det här brödet bakade jag till jul, men det går lika bra att baka när som helst. Ett gott bröd med smak av apelsin och sötma från dadel. Bovetemjöl tillför en lite nötig smak till brödet. Kom ihåg att delta i min tävling här och titta gärna in på hovkonditorn.com.

This bread I baked for Christmas, but it is equally good to bake anytime. A delicious bread flavored with orange and sweetness from the dates. Buckwheat flour adds a slightly nutty flavor to the bread. Remember to take part in my give-away here and please visit also hovkonditorn.com.


Dadelbröd med apelsin

4 dl mjölk
25 g färsk jäst / 3 tsk torrjäst
1 tsk salt
0,5 dl sirap
200 g dadlar, hackade
2 tsk rivet apelsinskal
3 dl bovetemjöl
1 l vetemjöl
1 dl olja

Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och låt maskinen gå 5 minuter. Täck degen med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Knåda degen en aning och lägg i en smord brödform. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Grädda brödet på nedersta falsen i ca 35 minuter.



Bread with Dates and Orange

4 dl milk
25 g fresh yeast / 3 tsp dry yeast
1 tsp salt
0,5 dl syrup
200 g dates, chopped
2 tsp grated orange peel
3 dl buckwheat flour
1 l plain flour
1 dl oil

Place all ingredients in a food processor and let the machine run for 5 minutes. Cover the dough and let rise until doubled in size. Knead the dough slightly and place in a greased bread pan. Let rise for another 20 minutes. Preheat oven to 200 degrees. Bake the bread on the bottom shelf for about 35 minutes.