Hemma hos oss äter vi ofta linser och kikärtor och smaken kan man variera efter tycke. I denna gryta blev det smaker som kardemumma, kanel, sambal oelek. En mycket smakrik och god gryta!

At our home we often eat lentils and chickpeas and the taste can be varied with different spices. In this stew, I used flavors as cardamom, cinnamon, sambal oelek. A very tasty and good stew!


Stew with Black Chickpeas

1 onion, chopped
1 clove garlic, minced
0,5 tsp cumin seeds
1/4 tsp cardamom
1 can of crushed tomatoes
salt
a pinch of cinnamon
1/4-0,5 tsp garam masala
sambal oelek
a pinch of sugar
3 dl black chickpeas, soaked and cooked
1-2 dl water

In a saucepan fry cumin in a little oil, once they sputter, add cardamom, onions and garlic. Fry for a while. Then mix in the crushed tomatoes and a little water. Simmer 20 minutes, then add the chickpeas and the remaining spices. Season to taste. Eat with rice, bread.



Gryta med svarta kikärtor

1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 tsk kumminfrön
1/4 tsk kardemumma
1 burk tomatkross
salt
en nypa kanel
¼ -0,5 tsk garam masala
sambal oelek
en nypa socker
3 dl svarta kikärtor, blötlagda och kokade
1-2 dl vatten

I en kastrull fräs kummin i lite olja, när det börjar "hoppa" tillsätt kardemumma, lök och vitlök. Stek ytterligare en stund. Blanda sedan i tomatkross och lite vatten. Låt sjuda 20 minuter och tillsätt sedan kikärter och resterande kryddor. Smaka av. Servera med t.ex ris, bröd.